Mit tehetünk az endometriózis ellen?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 6.

Az endometriózis – amikor a méh szövetei a méhen kívülre is eljutnak – krónikus betegség, amit az orvosok szerint csak hormontartalmú gyógyszerekkel lehet féken tartani. Sok nő azonban ódzkodik a piruláktól, fél a mellékhatásoktól és az életmódváltásban keresi a megoldást.

Az endometriózis gyakoribb, mint gondolnánk: a fájdalmas menstruációval küzdő nők közül minden második ebben a betegségben szenved. Sokszor azonban fel sem ismerik a betegséget, mert a rutin nőgyógyászati vizsgálat általában nem mutatja ki. A diagnózist csak laparoszkópiás műtéttel lehet felállítani – ezért van az, hogy 5-8 év is eltelik a betegség megállapításáig. Az eltévedt méhszövetdarabok nemcsak a női szerveket érinthetik, hanem a beleken, a húgyhólyagon, húgyvezetéken, májon, veséken, ízületekben vagy akár a tüdőn is lerakódhatnak, és minden hónapban véreznek, a menstruációval együtt. Ez gyulladásokat, összenövéseket okozhat az érintett szerveken.

 

Gyógyszer vagy életmódváltás?

Az endometriózist nem lehet véglegesen meggyógyítani, csak a tüneteket tudják megszüntetni a műtéttel és különböző hormontartalmú gyógyszerekkel, amelyek leállítják a petefészkek működését, ezáltal a menstruációt. Az orvosok szerint ezeket nem szabad elhagyni, különben kiújul a betegség, és újabb műtétekre lesz szükség. Az élethosszig tartó hormonszedéstől viszont sokan viszolyognak, ezért próbálnak más megoldásokat is keresni.

– Hozzám nagyon sokan úgy jönnek, hogy mindenféle módszert kipróbáltak már – alternatív terápiákat, diétákat –, de nem lettek jobban. És persze olyan is van, akinél hatásos volt például a paleolit táplálkozás, másnak viszont nem vált be – mondja Árvai Nóra, krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, aki maga is endometriózissal küzdött, most pedig szakemberként a sorstársain segít.

– Iszonyatosan sok diétás irányzat van, ami azt hirdeti magáról, hogy jó az endometriózis ellen, rrádásul ezek a diéták nagyon drasztikusak. Sokszor csontsoványra fogyva jönnek ide a nők, és nem ritkán rámennek a baráti kapcsolataik és a párkapcsolatuk arra, hogy állandóan a diétával vannak elfoglalva, folyamatosan főznek magukra, és nem tudnak beülni egy kávézóba, egy étterembe. Pedig csak néhány olyan életmódbeli változtatás van, amit kutatások is bizonyítanak: nem szabad cukrot, vörös húst fogyasztani, és olyan tejtermékeket sem, amelyek tele vannak női hormonnal – magyarázza szakértőnk.

 

Háromfrontos küzdelem

Ha valaki mégis a gyógyszermentes utat választja, mindenképpen három fronton kell felvennie a harcot a betegséggel: a táplálkozással, a mozgással és a lelki egyensúly elérésével. Több olyan mozgásforma is létezik, amelyik segíthet fenntartani az endometriózis-mentes állapotot: ilyen például a gyógyító női jógaterápia, ami pszichés és fizikai szinten is hat. Segít feloldani a lelki gátakat, rendszeresebbé teszi a ciklust, csökkenti a fájdalmat és elősegíti a női szervek és a hormonháztartás megfelelő működését. Emellett bármilyen sportot lehet űzni, ami csak jólesik, de nem szabad megfeledkezni a lelki tréningről sem. – Fontos, hogy megtaláljuk, mi okozhatta a betegséget, miért pont ezekhez a tünetekhez folyamodott az adott nő teste. Hogyha ez megvan, elindulhat a gyógyulás folyamata. De a lelki okok tekintetében sem szabad általánosítani. Nem lehet azt mondani, hogy ez a zavart nőiség betegsége, vagy hogy az illető nem akar igazából gyereket, és ezért csinálja magának a betegséget. Ahány endometriózisos nő, annyiféle történet, annyiféle ok áll a háttérben – magyarázza a pszichológus. Persze ez nem jelenti azt, hogy bárki elhagyhatja a gyógyszert. Mindenkinek meg kell találnia a saját megoldását az endometriózis elleni harcban.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Nyitókép: Pexels