Baj, ha sokat alszik a gyerek?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 18.

„Hétéves kisfiam állandóan ásítozik, majd leragad a szeme napközben is. Délutánonként sokszor magától is lefekszik, ami miatt két-háromévesen már élénken tiltakozott. Mi fáraszthatja ki ennyire?” Karola, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Tar Attila

A Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Egy hétéves gyereknek, ha este időben ágyba bújik, elég szokott lenni az éjszakai pihenés. Azzal sincsen semmi gond, ha délután alszik egy órát, de ha ennek ellenére fáradt, akkor utána kell járni az okoknak.

Gyerekeknél gyakoribb a hiperszomnia, vagyis a túlzott alvásigény, de ezt idővel kinövik. Alváskutatók szerint egy általános iskolásnak 10-11, míg egy óvodásnak 10-13 óra az ideális alvásmennyiség.

Amennyiben valamiért feltűnően többet alszik gyermek a megszokottnál, akkor az legtöbbször betegségre utal, ám fontos, hogy az általában egyéb tünetekkel is jár (láz, torokfájás, orrfolyás stb), és ha a kór elmúlik, a gyerek meggyógyul, újra visszaáll a napi ritmus.

Ha nincs kísérő tünet, és a sok alvás nem múlik, akkor hormonális bajra gyanakodhat a szülő. Akárcsak a felnőtteknél, a gyerekeknél is leggyakrabban pajzsmirigy-alulműködés húzódik meg a háttérben. Sajnos a stressz a gyerekek életében is erősen jelen van, és ez könnyen okozhat alvászavarokat. A panasz azonban szorosan összefügghet a mellékvese által termelt és stresszhormonként ismert kortizol elégtelen termelődésével is. Túlzott fáradékonyságot okozhatnak továbbá a kamaszkorral bekövetkező változások, a vérszegénység és az alvási apnoe, ami miatt nem kielégítő az éjszakai pihenés. Amennyiben az indokolatlannak tűnő aluszékonyság tartósan fennáll, a panaszról feltétlenül szóljon a gyerekorvosnak.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!