A méhszájseb nem seb!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 27.

„A legutóbbi szűrővizsgálaton a nőgyógyászom rossz hírt közölt velem, miszerint lett egy méhszájsebem. De még ennél is jobban meglepett, amikor azt mondta, nem kell vele törődni, ez semmi rosszat nem jelent. Azóta töröm a fejem, hogy vajon miért nem akar megműteni. Mit tanácsol, esetleg keressek fel egy másik orvost, hátha komolyabban veszi a problémámat?” B. Antónia, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász

Először is szeretném megnyugtatni: abban az esetben, ha a nőgyógyászati szűrővizsgálat eredménye negatív (citológia P1-es vagy P2-es) és kolposzkóppal kóros hámfelület nem látható a méhszáján, akkor szerencsére nincs tennivaló, tehát nincs szüksége műtétre. Még abban az esetben sem, ha a leleten a „méhszájsebbel” megjegyzés is szerepel!

Azonban, hogy felmerült kérdésére érdemben válaszoljak, elsőként érdemes tisztázni, mit jelent a „méhszájseb” kifejezés. Sajnos a szóhasználat nem helyes, sőt kifejezetten ijesztő lehet, ha valaki egy orvosi vizsgálat eredményeként szembesül vele. Igazából ilyenkor a méhszájon megtalálható kétféle hámfelület találkozási vonala tolódik el. Így a hengerhám nagyobb felületet foglal el a méhszáj látható felszínén, azaz szinte kikúszik a nyakcsatornából. Amennyiben az átmeneti zóna kitolódik, a hüvelyben nagyobb felületen található meg a hengerhám, ami fokozott váladéktermeléssel járhat együtt. Sok esetben a folyamat regenerálódik, azaz a kívül elhelyezkedő laphám visszakúszik eredeti helyére. Műtétre csak abban az esetben érdemes gondolni, ha a jelenség zavaró mértékű folyással jár együtt, vagy az állapot gyakori gyulladás kialakulásához vezet.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!