Vitaminok, amiket gyógyszer mellé is javasolt szedni

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 28.

Nem mindig okos dolog keverni a kettőt, ám a vitaminok sok esetben nagyon is hatékony kiegészítői a hagyományos terápiáknak. Ha az orvosa eddig nem mondta volna, mi most eláruljuk, milyen betegség esetén mely vitaminokat érdemes szedni.

Magas koleszterinszint

 • Gyógyszer: sztatinok
 • Milyen étrend-kiegészítőt érdemes szedni vele? Q10 koenzim

Figyelem!

Mielőtt bekapunk egy ártalmatlannak tűnő pirulát, mindenképp beszéljük meg a háziorvossal, vagy a gyógyszerésszel, nehogy ártsunk magunknak, vagy megakadályozzuk a gyógyulásunkat!

A modern koleszterincsökkentő gyógyszerek egyik mellékhatása, hogy csökkentik a szervezet természetes Q10 koenzim termelését. Márpedig ez az anyag nélkülözhetetlen a szív és érrendszer normális működéséhez, valamint a máj egészségének fenntartásához. Mivel a Q10 koenzim termelődése az életkorral csökken, érdemes ezt pótolni, mert hatására lassulnak az öregedési folyamatok és a szabad gyökök termelődése. A két gyógyszer együtt szedve meg lehet akadályozni a sztatinszedés egyik gyakori következményét, az izomfájdalmat is.

 

Fogamzásgátlás

 • Gyógyszer: fogamzásgátló tabletta
 • Milyen étrend-kiegészítőt érdemes szedni vele? C-vitamin

A fogamzásgátlókban lévő hormon csökkenti a C-vitamin felszívódását, márpedig ennek magas szintje fontos lenne az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Ám a C-vitamin hiánya nem csak az immunrendszert gyengíti, de a fogamzásgátlót szedő nőknél ciklusközepi vérzést is okozhat. Ilyenkor a szervezetben túl magas az ösztrogénszint, ám ezt a nagydózisú C-vitamin természetes módon tudja orvosolni.

 

Bakteriális fertőzés

 • Gyógyszer: antibiotikum
 • Milyen étrend-kiegészítőt érdemes szedni vele? Probiotikumok

Az antibiotikum sajnos nem válogat – a káros és a hasznos baktériumokat egyaránt elpusztítja a szervezetünkben. Ha azonban kiírtjuk a szervezet védelmében fontos szerepet játszó bélbaktériumokat, fogékonyabbak leszünk egy újabb fertőzésre, beindítva ezzel egy hosszú hónapokon át zajló betegségciklust. A gyógyulást azonban felgyorsíthatjuk a bélbaktériumokat hatékonyan helyreállító probiotikumok szedésével, amelyek segítenek megelőzni az antibiotikumok szedése mellett gyakran előforduló hasmenéses panaszokat is.

 

Csontritkulás

 • Gyógyszer: biszfoszfonát
 • Milyen étrend-kiegészítőt érdemes szedni vele? D-vitamin és kalcium

A csontok erősítéséhez és a törés kockázatának csökkentéséhez a D-vitamin és a kalcium alapvető fontosságú. Ezért, ha csontritkulást diagnosztizálnak, és erre gyógyszert írnak fel, érdemes vitaminnal is támogatni a gyógyulást. Arra azonban figyelni kell, hogy a kalcium minden vele együtt szedett gyógyszer felszívódását csökkenti, így érdemes azt teljesen külön beszedni, legalább egy órát hagyva a két tabletta lenyelése között. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy a csontok erősítéséhez nem elegendő a gyógyszeres kezelés: mindennél hatékonyabb a mozgás, a súlyzós erősítés és a napfény, amely természetes módon tölti fel a D-vitamin-raktárakat.

 

Depresszió

 • Gyógyszer: antidepresszáns
 • Milyen vitamint érdemes szedni vele? B-vitamin

A B-vitamin-szint meghatározza az ember hangulatát. Amennyiben ez alacsony, hajlamosabbak leszünk a depresszióra, ezért például annak, aki telente hajlamos a melankóliára, érdemes a napfénymentes időszakokban B-vitamint szednie, hogy megelőzze a tüneteket. A B-vitamin ugyanis alapvető szerepet játszik a szervezet szerotonin termelődésében, ami a kedélyünkért felelős. Az antidepresszánsok többsége a szervezet szerotoninszintjét emeli, ha emellé B-vitamint is szedünk, hatékonyan tudjuk támogatni, serkenteni a szer megfelelő működését.

 

Cukorbetegség

 • Gyógyszer: metformin
 • Milyen étrend-kiegészítőt érdemes szedni vele? Halolaj

A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a cukorbetegeknek több okból is érdemes lenne halolajat szedniük. Ez a szer védi és rugalmasan tartja az érfalat, így segíthet megelőzni a cukorbetegség egyik szövődményét, az érszűkületet. A has körüli zsírpárnák eltüntetésében is segít a halolaj, mert felgyorsítja a szervezet zsíranyagcseréjét. Márpedig az „úszógumi” nem csak esztétikai probléma, a has körül felgyúlt zsírszövet lerakódik a belső szervekre, elsősorban a májra, így kialakulhat a zsírmáj nevű állapot, amely hosszú távon a máj gyulladását, zsugorodását okozhatja.

 

Ízületi gyulladás

 • Gyógyszer: reumagyógyszerek
 • Milyen étrend-kiegészítőt érdemes szedni vele? Halolaj

Pár éve a glükozamint tartották az ízületek legjobb barátjának, ám a legújabb kutatások szerint a halolaj jóval hatékonyabb, mert erős gyulladáscsökkentő hatása van, enyhíti az ízületek merevségét és természetes fájdalomcsillapítóként is működik.

 

Borítókép: Pexels