A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 7.

„Kislányom másfél éves. Körülbelül fél éve vettük észre, hogy gyakran van hasmenése, puffadt a hasa, nyűgös, mintha fájlalná a hasát. A gyerekorvos gasztroenterológushoz küldött, aki vérvizsgálatot rendelt el, és ennek alapján most a bélből szövettani vizsgálatot fog végezni. Tényleg szükség van ilyen komoly kivizsgálásra?” Brigi, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Polgár Marianne

gyermekgyógyász, gasztroenterológus

A Budai Allergiaközpont főorvosa.

www.allergiakozpont.hu

A gasztroenterológus arra szeretne fény deríteni, cöliákiája, magyarul lisztérzékenysége van-e a kicsinek. Ez nagyon fontos vizsgálat, mert az igazolt cöliákia életen át tartó állapot, és gluténmentes diétát tesz szükségessé. A gluténmentes étrend betartásával megszűnnek a tünetek, a korábbi beteg egészséges életet élhet. Ha a betegséget nem diagnosztizálják, és a gyermek továbbra is gluténtartalmú ételeket fogyaszt, akkor idővel a vékonybél nyálkahártyája súlyos sorvadásnak indul. Mivel a tápanyagok felszívódásában szerepet játszó bélbolyhok is itt találhatók, a beteg szervezetében nem szívódnak fel optimálisan a tápanyagok, és nem tudnak megfelelően hasznosulni. Ennek következtében a beteg hiába étkezik változatosan, vagy szed vitaminokat, a szervezete mégis „éhezik”. Gyakran már csak ebben a stádiumban kerül sor a betegség felismerésére: sokszor a krónikus vashiányos vérszegénység, a jelentős fogyás, a fejlődésbeli elmaradás hívja fel rá a figyelmet.

Sajnos a betegség nemcsak gyermekeknél, hanem később, felnőttkorban is jelentkezhet. Ilyenkor még magasabb a szövődmények kialakulásának a rizikója, mivel kevesen gondolnak arra, hogy panaszaik hátterében lisztérzékenység áll. A cöliákia gyakran nem a leírt és jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik. Sokszor csak az alacsony növés, a nemi érés késése, illetve felnőtteknél a meddőség, az indokolatlan vérszegénység, a csontok csökkent mésztartalma lehet az egyetlen tünet. Összességében elmondható, hogy a cöliákia mielőbbi kivizsgálása a beteg egész életét jobbra fordítja.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

 

Borítókép: Unsplash