Ne várjunk a szemölcs eltávolításával!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 12.

„Nőtt egy kisebb szemölcs az arcomon. Van rá esély, hogy magától elmúljon, vagy feltétlenül szükség van valamilyen beavatkozásra?” M. Brigitta, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász-kozmetológus

Kár, hogy nem írt többet a szemölcs kinézetéről, így csak általánosságban tudok beszélni.

A szemölcs valójában vírusfertőzés következménye. A közönséges szemölcs – verruca vulgaris – főleg a tenyéren, talpon, de a test bármely területén jelentkezhet, vaskos szaruréteg jellemzi. A lapos szemölcsök – veruca plana juvenile – gyerekeknél, fiatal felnőtteknél arcon, kézfejen megjelenő pár milliméteres lapos növedékek. Az uszodaszemölcsök – molluscum contagiosum – főleg gyermekek bőrén fordulhat elő, 1-4 mm-s fehéres, vagy bőrszínű kiemelkedő, olykor közepükön behúzódó, félgömbszerű göbcsék, gyakran pattanásnak nézik. Szemölcsök a nemi szerveken is megjelenhetnek, ezek lapos vagy rücskös felszínű bőrszínű növedékek. Van olyan szemölcs, amely kezelés nélkül valóban elmúlik magától, ám ez akár hónapokig is eltarthat, a várakozás pedig gyakran többet árt, mint használ. A szemölcs ugyanis ez idő alatt is fertőz, így elképzelhető, hogy mire az elsőtől megszabadulunk, addigra több másik is megjelent helyette. A bőrgyógyászok ezért azt tanácsolják, hogy a szemölcsöt lehetőleg távolítsuk el.

A szemölcsök kezelésére ma már több otthoni ecsetelő készítmény is kapható. Ezekről fontos tudni, hogy terhesség idején és cukorbetegség esetén nem használhatóak! Ilyen esetben, illetve ha a szemölcs problémás helyre nőtt – például a nemi szervek területére –, keressünk fel bőrgyógyászt! A kezelés folyhat ecseteléssel, fagyasztással, de a szakember eltávolíthatja Volkmann-kanál segítségével, kaparással vagy rádiófrekvenciás készülékkel is.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!