A fűszerekre is lehetünk allergiásak
„Egyre gyakrabban fordul elő, hogy kivörösödik az arcom és a nyakam, aztán pár óra múlva magától elmúlik. Egyelőre nem sikerült behatárolnom, mi okozhatja.” Karola, Szeged
A szakértő válasza:
Ilyen esetekben gondolni kell fűszerallergiára is. A fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik – hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet –, de gyakran bőrkiütést is okoznak. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő. Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander idéz elő. A fűszerallergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez vagy illatanyagként használt növények okozzák. Becslések szerint azonban az ételallergiák közel két százalékáért a fűszerek a felelősek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben. Amennyiben az allergiavizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban valamelyik fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja az allergén elkerülése.
Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!