Gyógyszerek és kezelések, amelyek fényérzékenységet okozhatnak

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 14.

Naptej, szalmakalap, napszemüveg – elengedhetetlen kellékei az UV-sugarak elleni védekezésnek. Ám az egyes gyógyszerek és orvosi kezelések okozta fényérzékenységet ezekkel sem lehet kivédeni.

Gyógyszerek, hatóanyagok

Számos olyan gyógyszer van, amely fokozott fényérzékenységet okoz, így alkalmazásakor a napozást, sőt akár a napfényen való tartózkodást is kerülni kell.

Az UV-sugárzással szemben a hormontartalmú fogamzásgátlók vagy a változó korban szedett hormonkészítmények is fokozhatják egyeseknél az érzékenységet. Ha látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, bőrvörösséggel járó tüneteket tapasztalunk magunkon, érdemes erre az eshetőségre is gondolni csakúgy, mint az ízületi panaszokra szedett nem szteroidos gyulladásgátlók esetében.

Az antibiotikumok is fokozhatják az UV-fényre való érzékenységet.

Prof. dr. Wikonkál Norbert

bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus, egyetemi tanár, az MTA doktora

− Klasszikusan ilyenek tetraciklin-tartalmú készítmények, amelyeket akné kezelésére adunk a betegeknek. Aki ilyet szed, annak a tavaszi és a nyári időszakban csak megfelelő óvintézkedések mellett szabad a napon tartózkodnia – mondja prof. dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus.

Szintén gyakran tartalmaznak tetraciklint a húgyúti fertőzésekre, Lyme-kórra, egyes szexuális úton átvitt betegségekre, illetve krónikus hörghurut fellángolása esetén adott antibiotikumok. A súlyos pattanások kezeléséhez használt egyéb gyógyszerek – amelyek az A-vitaminhoz hasonló hatóanyagot tartalmaznak – szintén rendelkeznek fényérzékenyítő hatással.

Új felfedezés, hogy sok vérnyomáscsökkentő − amelybe egy bizonyos vízhajót is belekombináltak − fényérzékenységet okozhat, és növelheti a bőrdaganatok kialakulásának az esélyét.

 

Orvosi kezelések

Szervtranszplantáció után szintén kerülni kell a napozást, mert az ilyenkor előírt immunszupresszáns gyógyszerek fokozzák a fényérzékenységet, így kedveznek annak, hogy egy-egy bőrgyulladás daganattá alakuljon.

Az onkológiai kezelések mellett különösen elővigyázatosnak kell lenni. A kemoterápiás szerek közül az úgynevezett tirozin-kináz-gátlók provokálnak komoly fényérzékenységet: aki ilyet szed, annál akár olyan fokú bőrgyulladás is jelentkezhet, amelyből UV-fény hatására viszonylag hamar kialakulhat daganat. Ilyenkor fényvédelemre a hétköznapokban is szükség van. Sugárterápiás kezelés mellett szintén kerülendő a napozás, annak ugyanis eredendően van bőrkárosító hatása, amire az ultraviola-sugárzás ráerősít. Lézeres szemműtét után szintén kerülni kell a napfényt: a látásjavító beavatkozások és egyéb, szemet érintő operációk után fél évig UV-szűrős napszemüveget kell viselni.

 

Hogyan védekezzünk a napsugarak ellen?

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése esetén az orvosok kompromisszumos megoldásokat javasolnak: nem kell csadorba öltözni, elég az erős fényvédő krémek alkalmazása is, de a túlzott nekivetkőzést még azok mellett is kerülni kell. Nem szerencsés például, ha a vállat semmilyen ruházat nem takarja. A színes textilek szintén előnyösebbek, mert azokon a napfény kevésbé hatol át, mint a fehéren.