Számoljunk le a fejtetűvel!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 19.

A fejtetű roppant ravasz és ragaszkodó élősködő, ami főleg a kisgyerekes családok életét keseríti meg. A nehezen észrevehető, gyorsan szaporodó rovar ellen azonban hatékonyan fel tudjuk venni a harcot!

Ha gyermekünk közvetlen környezetében fejtetvesség jelentkezett, vizsgáljuk át alaposan a hajas fejbőrét. Sajnos a világos hajban elég nehezen észrevehető ez az apró parazita, de ha világos helyen, természetes fényű helységben vizsgáljuk a fejet, könnyen megtaláljuk az apró rovarokat.

Ha jó alaposan megnézzük a hajtövet, akkor megtalálhatjuk a serkéket is: ezek a miniatűr ovális fehér tojások rá vannak tapadva a hajszálra. A fejtetű ugyanis a petéket közvetlenül a haj tövére helyezi. Ha távolról nézzük, azt is hihetnénk, hogy korpás a gyermek haja. A tetveket viszont nagyon nehéz megtalálni, mert érzékelik a mozgást, és könnyedén elbújnak előlük. Előcsalogatásukhoz egy nagyon sűrű fogazatú fésű szükséges, amit a gyógyszertárban lehet beszerezni.

A fejtetvesség megszüntetéséhez sajnos nem lehet megúszni azt, hogy minden egyes tetűt és serkét kézzel, egyenként távolítsunk el.

 

Így  csináljuk:

  • Bár aprólékos, bogarászós feladat, mégis ez az egyetlen hatékony módja, hogy megszabaduljunk tőlük.
  • Ha nehezen észrevehetőek a kis rovarpeték, akkor fújjuk át a gyerek haját meleg hajszárítóval! A meleg levegőtől megváltozik a serkék fénytörése, csillogóvá és nagyon jól láthatóvá válnak a fényben.
  • Az eltávolított tetveket és serkéket biztonság kedvéért nyomjuk össze körömmel, hiszen ezek a paraziták igazi túlélők, a hajból kikerülve akár három napig is életben maradhatnak.
  • Ha megvagyunk ezzel a művelettel, akkor jöhet valamilyen patikában vásárolt tetűirtó sampon, oldat, gél vagy pakolás. Mindenképpen kérjük ki a gyógyszerész véleményét a vásárlás előtt, ő segíthet abban, hogy a leghatékonyabb szert választhassuk.
  • A végleges serkementesítés érdekében a kezelés után még legalább egy hétig naponta keféljük át sűrű fésűvel a hajat, az időközben megnőtt serkék eltávolítása céljából.

 

Borítókép: Pexels