Szakértő válaszol: mi okozhatja a halláscsökkenést?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 21.

„Az évek során azt vettük észre, hogy a televíziót mindig miattam kell nagyobb hangerőre kapcsolni. Eleinte viccelődött velem a család, de ma már senki nem nevet ezen, én meg kifejezetten aggódom. Emellett zúg a fülem, és időnként szédülök is. Mi okozhatja a tüneteimet?” Vince, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

A Fül-orr-gégeközpont orvosa.

www.fulorrgegekozpont.hu

Halláscsökkenés, szédülés és fülzúgás jelezheti az otoszklerózist, vagyis a belső fül csontosodási zavarát. Nyilván nem nyugtatja meg, de Beethoven is ettől szenvedett. Szerencsére a kezdetleges hangtölcséreknél ma már jóval korszerűbb megoldás áll rendelkezésre: a betegség által okozott halláscsökkenés az esetek többségében műtéttel kezelhető.

A középfülben található apró csontocskáknak fontos szerepük van abban, hogy a külvilágból érkező zajokat érzékeljük. A dobhártya rezgéseit a hallócsontocskák – kalapács, üllő, kengyel – adják át a belső fülben található csigának. Ahhoz, hogy a rezgéseket továbbíthassák, megfelelően kell tudniuk rezegni.

A legbelső hallócsont, a kengyel talpa éppen beleilleszkedik a csiga ovális alakú bejáratába, az úgynevezett ovális ablakba, így vezetődik át a hang a középfül hallócsontjairól a belső fül csigájának a folyadékterére. Otoszklerózis esetén, ha a kengyel talpa becsontosodik a csiga bejáratába, a rezgéseket nem tudja megfelelően továbbítani, emiatt halláscsökkenés jelentkezik, melyhez társulhat fülzúgás is.

Az otoszklerózis bármely életkorban kialakulhat, de a csontosodási zavar az idő előrehaladtával egyre súlyosbodhat, így célszerű már az első, enyhe tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni és hallásvizsgálatot végeztetni. Az otoszklerózis által okozott vezetéses halláscsökkenés műtéttel kezelhető.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

 

Borítókép: Pexels