Szakértő válaszol: Hogyan vizsgálják a petevezető-elzáródást?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 22.

„Két évvel az első szülés után éreztük úgy, hogy jöhetne a második. Ennek már négy éve! Hiába próbálkozunk kitartóan, még mindig nem vagyok várandós. Orvosom most először a petevezetők átjárhatóságát szeretné ellenőrizni. Egyelőre nem tudom, hogy zajlik egy ilyen vizsgálat, és bevallom, nagyon félek tőle, mert nem vagyok híres a fájdalomtűrő képességemről.” B. Edina, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Lőrincz Ildikó

A Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

A petevezető elzáródása nem csak az első babájukat váró nőknél jelentkezhet. Az okok között ugyanis szerepelnek a méhen belüli fogamzásgátlók okozta apró sérülések, a nehéz szülés vagy éppen nemi úton terjedő betegségek is. A leggyakrabban mégis kismedencei gyulladás a kiváltó ok, és ebben az esetben akár mindkét petevezető érintett lehet a problémában. Az elzáródásnak jellemzően nincsenek tünetei, de előfordulhat, hogy alhasi fájdalom jelentkezik, valamit gyulladásos, felfázásos tüneteket mutat a beteg. A problémára rendszerint akkor derül fény, amikor hosszas próbálkozás után sem sikerül a teherbeesés, és egy vizsgálattal kimutatják a problémát.

A petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése mindenképpen szakorvosi feladat, és sajnos ez sokszor nem fájdalommentes. 

Hagyományosan az összenövéseket röntgenvizsgálat segítségével ellenőrizzük. Ilyenkor egy katéter segítségével röntgensugarakat elnyelő folyadékot juttatnak a petevezetőbe, amit a készülékkel nyomon lehet követni. Amennyiben az a hasüregbe áramlik, akkor minden rendben, de ha nem, akkor az elzáródás valószínű. Előfordul, hogy a folyadék befecskendezési nyomását növelve az összenövés meg is szűnik, ám ez sajnos fájdalommal jár, mint ahogyan maga a vizsgálat sem mentes a kellemetlenségektől.

Újabb módszert hozott az ultrahangok minőségi javulása. Ebben az esetben is kontrasztanyagot használnak, ám az eljárás itt fájdalommentes, és a röntgen sugárterhelésével sem kell számolni. Lehetőség van laparoszkópiás vizsgálatra is, ám ez már egy invazív eljárás, ami altatást is igényel. Ebben az esetben kis vágáson keresztül, laparoszkópiás műszerrel ellenőrzik az átjárhatóságot.

Azt tudnia kell, hogy amennyiben kétoldali elzáródás igazolódik, sajnos csak mesterséges megtermékenyítés hozhatja meg a kívánt gyermekáldást.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!