Így vészeljük át a nyári allergiaszezont!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 23.

A nyári hónapokban számtalan allergiát okozó növény virágzik, melyek kellemetlen tünetekkel járnak az arra érzékenyek számára. Az évszak elején leginkább a különböző fűfélék válthatnak ki allergiás reakciót, augusztusban pedig a parlagfű és a feketeüröm keseríthetik meg a mindennapjainkat.

A nyáron megjelenő allergiás nátha jelei elsősorban a vizes orrfolyás, orrviszketés és -dugulás, illetve tüsszögés, amelyekhez égő és viszkető szemek, könnyezés, valamint torok- és fülviszketés is társulhat.

Nyáron a levegő tele van láthatatlan pollenekkel, amelyek megtapadnak a nyálkahártyánkon. A szervezetünk védekező rendszere ilyenkor beindul, ez pedig sokszor elviselhetetlen panaszokat okoz az allergiásoknak. A tünetek erőssége egyénenként változó, azonban minden allergiásnak ajánlott a szezonra felkészülni. A korábbi években bevált allergia-elleni gyógyszereket már a várható pollenszezon kezdete előtt 1-2 héttel érdemes elkezdeni, mert úgy a leghatékonyabbak. Kifejezett orrtünetek esetén gyakran az orrspray-k válnak be leginkább, azonban nem mindegy, hogy melyiket használjuk! A gyógyszertárakban recept nélkül elérhető készítmények többsége csak átmenetileg használható, hosszabb távon hozzászokás lehetséges, és károsíthatják az orrnyálkahártyát. Az allergiás tünetek azonban sokszor hetekig-hónapokig tartanak, ilyen hosszú ideig csak az orvos által receptre felírt orrspray-k jöhetnek szóba. Érdekes, hogy ezek a készítmények akár a szem égő, viszkető érzését, pirosságát, könnyezését is enyhíthetik. Fertőzést jelezhet, ha egyoldali tünetek, szemkörnyéki- és/vagy  arcduzzanat, sűrű, színes orrváladékozás, fejfájás, láz is fellép, ilyenkor mindenképpen fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálatra van szükség. Asztmára utalhat, ha  nehézlégzést, fulladást, sípoló légzést, esetleg fizikai terhelés után jelentkező köhögést vagy mellkasi feszülő érzést tapasztalunk, ilyenkor pulmonológus szakorvost is fel kell keresni – mondta dr. Kraxner Helga, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész,  audiológus, allergológus szakorvosa.

 

Kerüljük el az allergéneket

Ha allergiában szenvedünk, érdemes átnézni egy pollentérképet és egy pollennaptárt is a nyári szabadság megtervezése előtt, hogy csökkentsük az allergiás tünetek kialakulásának valószínűségét. Ám ha otthon tartózkodunk vagy épp be kell járnunk dolgozni a munkahelyünkre, akkor sem árt megfogadni néhány tanácsot.

  • A pollenkoncentráció jellemzően a hajnali-, reggeli  órákban a legmagasabb, ezért ezekben a napszakokban ne szellőztessünk!
  • Légkondicionált helyiségben enyhülhetnek az allergiás tünetek, a rendszeresen cserélt szűrő ugyanis meggátolja, hogy a virágpor a beltéri levegőbe jusson. Tévhit, hogy a klíma rossz hatással lenne az allergiásokra, de ne hűtsük le túlzottan az épületet a kinti hőmérséklethez képest, mert könnyen megfázhatunk!
  • Ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajunkról a párnánkra tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteket.
  • A ruháinkat naponta cseréljük tisztára, mosás után pedig inkább beltérben szárítsuk, hiszen ez is hozzájárulhat a tünetek csökkentéséhez.

 

– Nem mindegy az sem, hogy allergiásként milyen ételeket fogyasztunk. Bizonyos élelmiszerek – főként zöldségek és gyümölcsök – fogyasztása esetén keresztallergia léphet fel pollenek és ételek között.

Például a  dinnyefélék, a banán, a kivi, az uborka és a cukkini néhány allergén molekulájának szerkezete kémiailag nagyon hasonlít a parlagfűére, így a szervezetünk ezeket  hasonló allergénként érzékelheti, mint magát a parlagfüvet, és allergiás reakcióval reagál.

Ez az arc, ajak, száj, nyelv duzzanatával, viszketéssel, esetleg hólyagok megjelenésével jár – figyelmeztet a szakember.

 

Van segítség

Allergiás nátha esetén tartós megoldást jelenthet az allergénspecifikus immunterápia, amely során tisztított allergénkivonatot juttatnak az allergiás egyén  szervezetébe szájon át vagy injekciós formában, napi vagy heti-havi rendszerességgel. Ezzel a módszerrel a szervezet fokozatosan „hozzászokik” az adott allergénhez, ami a tüneteket okozza, vagyis módosul az immunválasz. Az immunterápiás készítmények elérhetők a leggyakoribb nyári allergének mindegyikére, így fűkeverékre, parlagfűre és feketeürömre egyaránt. Gyermekeknél is alkalmazhatók, általában ötéves kor felett. Az allergénspecifikus immunterápia célja, hogy a tünetek súlyosbodását megakadályozzuk, például az eredetileg allergiás náthának induló betegség ne menjen át allergiás asztmába, illetve az allergének köre ne terjedjen ki évről évre egyre több allergénre. Sikeres immunterápia esetén hosszú távú tünetmentesség érhető el.

 

Forrás: Budai Egészségközpont