A szakértő válaszol: Mi a teendő rovarcsípés esetén?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 4.

„Két kicsi gyerekkel indulunk vakációzni. Mit vigyünk magunkkal méhek, darazsak, vérszívó szúnyogok csípéseinek enyhítésére? Honnan tudhatom, nem allergiás-e gyermekem a darázscsípésre?” M. Karola, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Jókay Kinga

gyerekorvos

A megelőzés – ebben az esetben is – sokkal könnyebb, mint a kezelés. Ha szabadtéri programot terveznek, lehetőleg ne vegyenek fel színes, virágmintás ruhát és ne viseljenek parfümöt sem.

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy ne hadonásszanak és ne próbálják lecsapni a darazsat vagy méhecskét, ami üldözőbe vette őket. Ha fenyegetve érzi magát, biztosan csípni fog.

Ha cukros innivalót visznek magukkal a kirándulásra, sose dobozos üdítőt vigyenek. A bogarakat, rovarokat vonzzák az ilyen italok, és a doboz belsejében, felül megbújhatnak.

Szerencsére a legtöbb darázscsípés csak kellemetlen, ámde veszélytelen panaszokat okoz. A csípés helye fájhat, viszkethet, bedagadhat és be is pirosodhat. A csípést követő 24 órában még egyre nagyobbra dagadhat ez a rész. A pirosság általában három napig tart, a duzzanat esetenként egy hét alatt lohad csak le. A csípés csak nagyon ritkán fertőződik el. Jegeljük gyakran vagy alkalmazzunk hideg vizes borogatást.

Ha gyermekén darázs- vagy méhcsípés után az alábbi jeleket tapasztalja, akkor a normálisnál komolyabb reakcióról lehet szó, konzultáljon orvossal:

  • A csípés a szájában vagy a szemén van.
  • Ugyanazon a napon több csípés érte. Egy tinédzsernél több mint 50 csípés jelenthet fokozott veszélyt, egy tízkilós gyermeknél már 10 csípés is.
  • Ha a gyermek nehezen lélegzik, nem tud nyelni és folyik a nyála vagy elveszti az eszméletét a csípés után, akkor azonnal mentőt kell hívni (104), és adrenalininjekciót kell kapnia.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

 

Borítókép: Pexels