A szakértő válaszol: hogyan kerüljük el a szájzug-berepedést?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 5.

„Már nem merek idegen helyen inni, mert ilyenkor bereped a szám sarka. Ha bereped, kisebesedik, kamillateával szoktam törölgetni, ettől szerencsére hamar elmúlik. Amellett, hogy kellemetlen érzés és csúnya látvány a kipállott száj – a nagymamám nevezi így –, azt sem értem, miért csak velem történik ez. Egyetlen ismerősöm sincs, akinek félnie kellene egy kávézóban elfogyasztott italtól.” L. Vanda, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Körmendy Miklós

bőrgyógyász

A szájzug krónikus vagy heveny gyulladása, a kipállott száj, latinul angulus infectiosus nem is olyan ritka panasz. Bármely életkorban előfordulhat, de okai kortól és hajlamosító tényezőktől függően mások és mások. A kiszáradt, cserepes ajkak, berepedt szájzug, felázott, vérző, esetleg pörkös sebek miatt a száj nyitása is fájdalmas lehet.

Kiváltó oka nemcsak súlyos betegség, például cukorbaj vagy legyengült immunrendszer, de számos más tényező is lehet. Hirtelen kialakulásakor elsősorban pohár, evőeszköz által átvitt fertőzésekre, herpeszre vagy bakteriális fertőzésekre gyanakszunk, de lázas állapot, csípős étel, allergia vagy fogászati beavatkozás is kiválthatja. Elhúzódó – nem rohamszerűen fellépő – esetben hiányállapotok (B2-, C-vitamin, vas, cink hiánya) vagy makacs sarjadzó gombás fertőzés lehet a hátterében. A fogsor illeszkedési zavarai, fogszabályozó viselése és a nyálfolyás ronthatják az állapotot.

Az orvosi kezelés célja a kiváltó ok megtalálása, majd ezután (ha általános betegség vagy hiányállapot nem áll fenn) a célzott, baktérium, vírus vagy gomba elleni kenőcsös kezeléssel a szájzugok területének meggyógyítása. Komolyabb fertőzés esetén esetleg belső gyógyszeres kezelés is szükséges. Megelőzésként és kiegészítő kezelésként a szájüreg napi többszöri fertőtlenítő oldatos átöblítése ajánlott. Gyakori kiújulás esetén fogorvos segítségére is szükség lehet.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

 

Borítókép: Unsplash