A szakértő válaszol: magas vérnyomás is okozhat meddőséget?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. szeptember 4.

„Két éve próbálok teherbe esni, sikertelenül. Eddig nem voltam nagyon ideges, de múltkor egy kolléganőm csak úgy mellékesen azt mondta, náluk a férje vérnyomásának kezelésével oldódott meg a probléma. Lehet, hogy nálunk is ez ok? Férjemnek ugyanis rendszeresen 155-160/100 Hgmm a vérnyomása.” Edit, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Kapocsi Judit,

a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája

www.tromboziskozpont.hu

Természetesen nem tudhatom, mi áll az önök problémájának hátterében, de jól mondta a kolléga, magas vérnyomás is okozhat meddőséget a férfiaknál.

A hipertónia szinte az egész testre kifejti negatív hatását, hiszen kezeletlen esetben bárhol károsíthatja az ereket, így az ivarszerveknél is. A tartósan magas értékek hatására ugyanis erek belső endothel része megsérül, melynek hatására a helyileg termelődő értágító és érösszehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, méghozzá az érösszehúzódás irányába mozdul el. Mindemellett a tartósan megemelkedett értékek rugalmatlanná, merevvé teszik az ér falát, így annak szerkezete átépül, és kialakul az érszűkület, ami akár merevedési zavarokat is okozhat, ami a rossz spermakép mellett a másik gyakori ok a férfi meddőségnél.

Mivel a hipertónia számtalan betegség, így a szívinfarktus, a stroke és a vesekárosodás mellett akár meddőséget is okozhat, 140/90 Hgmm feletti értékek esetén érdemes szakemberhez fordulni, aki gyógyszeres kezeléssel és életmódorvoslással normalizálhatja a vérnyomást.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!