4 betegség, amit könnyű félrediagnosztizálni

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. szeptember 7.

Amikor furcsa, ijesztő fájdalmat, gyengeséget, nem múló fáradtságot érez az ember, joggal fordul orvoshoz, hogy mondja meg, mi is a baja. Néha azonban az orvosok dolga sem egyszerű, különösen akkor, ha a panaszok általánosak és semmitmondóak.

Hepatitis C (májmoly)

Ez a vírusfertőzés lassan, évek alatt elpusztítja a májat. Ám mivel a folyamat nem jár fájdalommal, tünettel, a betegek többsége évtizedekig hordozza a kórt anélkül, hogy tudna róla.

  • Tünetek: a fertőzés kezdetekor enyhe fáradtság, emésztési zavar, bőrviszketés, ízületi vagy érgyulladás jelentkezhet, majd hosszú, több évtizedig tartó tünetmentes időszak következik, melynek során azonban akár a máj 80 százaléka is elpusztulhat. Amikor ez bekövetkezik, akkor jelentkezik a besárgulás, a vizenyősödés és a zavart elmeállapot.

 

  • Kinél érdemes gondolni rá? Mivel a vírus főként vérrel terjed, elsősorban azok vannak veszélyben, akik vérátömlesztést kaptak, vagy egészségügyi dolgozóként kapcsolatba kerültek potenciálisan fertőző vérkészítménnyel. De a mikrosérüléseket okozó, nem kellőképp fertőtlenített eszközök is terjeszthetik a betegséget, tetoválás vagy manikűr, pedikűr során.

 

Cöliákia (lisztérzékenység)

Autoimmun betegség (nem allergia!), melynek során a gluténtartalmú ételek fogyasztása károsítja a bélbolyhokat, így a beteg nem jut elég tápanyaghoz, vitaminhoz.

  • Tünetei: klasszikus tünet a puffadás, a gyomorgörcs, a hasmenés vagy a székrekedés és a fogyás. A betegek 80 százaléka évekig tünetmentes vagy csak egészen enyhe gondokkal küzd, melyek más betegségekre is utalhatnak. Ilyen például a viszkető bőr, a fejfájás, az ízületi fájdalmak és a gyomorégés.

 

  • Kiknél érdemes gondolni rá? A betegség genetikai eredetű, de ahhoz, hogy aktivizálódjon, bizonyos környezeti tényezők kellenek, például stressz, terhesség, műtét, vírusfertőzés.

 

Klamídia

Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet mégis kevesen ismernek, és még kevesebben félnek tőle. Pedig kezelés nélkül olyan súlyos következményei lehetnek, mint a kismedence-gyulladás, a petevezeték-hegesedés, a méhen kívüli terhesség és a meddőség.

  • Tünetei: tipikus néma betegség – a fertőzöttség szinte semmilyen tünettel nem jár, csak a betegek kis része tapasztal enyhe viszketést, folyást, de ők sem mennek vele orvoshoz. Előfordulhat még enyhe hasi, háti fájdalom a közösülés alatt, ciklusok közti vérzés, hányinger, hőemelkedés.

 

  • Kiknél érdemes gondolni rá? Minden szexuálisan aktív nőnek van esélye arra, hogy elkapja.

 

 

Sokízületi gyulladás (reumatoid arthritis)

Szimmetrikus ízületi és lágyrészpusztulással járó autoimmun betegség, mely az ízületek elkopásával, elhasználódásával is járó egyéb reumás betegségekkel ellentétben fiatal korban kezdődik.

  • Tünetei: gyengeség, fogyás, reggeli kézmerevség, amely mindkét kezet érinti. A betegség későbbi szakaszában jelennek meg a jellegzetes reumás csomók.

 

  • Kiknél érdemes gondolni rá? Nem tudni, mi okozza, bár genetikai tényezők szerepet játszhatnak benne. A betegek háromnegyede nő.