A szakértő válaszol: visszafordítható a porckopás?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. október 9.

„Legalább fél éve érzem, hogy nagyon fájnak a térdeim. Háziorvosom az mondja, ne csodálkozzak, a porcok ötven éves korra elkopnak az ízületekben. Csak műtét segíthet, vagy van valami más módja is, hogy újra fájdalommentes legyen a járás?” B. Miklósné, Budapest

 

A szakértő válasza:

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

ortopéd-traumatológus

Az idő előrehaladtával a porccal borított csontvégek közötti ízületi résben található folyadék, illetve az ízületi porc összetétele is megváltozik, így végtagjaink nem tudnak súrlódásmentesen mozogni. A porcfelszín gyengeségének és elvékonyulásának több oka is lehet, például örökölhettük is ezt a hiányosságot. De az sem mindegy, milyen módon terheljük a lábunkat: O-, vagy X-láb esetében a láb belső-, vagy külső része nagyobb terhelést kap. A harmadik ok az extrém terhelés lehet.

A porckopás kezdeti tüneteit észlelve hatásos lehet olyan készítmény bevitele, amely csökkenti a panaszokat. Ilyen a kurkuma, a glükozamin, az MSM, a kondroitin-szulfát, illetve a C-vitamin és a szelén. Ha még nincs szükség műtétre, nem a pihentetés, hanem a mozgatás (kerékpározás, ellipszisgép, úszás, nordic walking) lehet a megoldás. Ilyenkor több, még operációt nem igénylő eljárást vehetünk igénybe. Ilyen forradalmian új eljárás is, az úgynevezett sajátvér-terápia. A PRP-kezelés során a beteg véréből levett és lecentrifugázott vérplazma a normál vérhez képest 6-8-szor dúsabb trombocitákban, így még hatékonyabban serkenti a csont és a lágy szövetek gyógyulását.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

 

Borítókép: Pexels