3 ok, amiért muszáj lenne fogselymet használni

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. szeptember 7.

Nem kérdés, hogy a napi kétszeri fogmosás és a félévenkénti rendszeres fogorvosi ellenőrzés fontos – de vajon mi a helyzet a fogselyemmel? Bármennyire hasznos eszköz is, még az egészségükre odafigyelő embereknek is csak a fele használja. Pedig kellene!

Fodor Marcsi írása

1.Csökken a fogínyvérzés esélye

A legtöbb embert az tartja vissza a fogselyemtől, hogy vérzik tőle az ínye. Attól félnek, hogy kárt okoznak benne, pedig épp az ellenkezője az igaz! Ha helyesen használjuk (tehát nem az íny felé fejtjük ki a nagyobb erőt, hanem akkor, amikor kihúzzuk a fonalat a fogak közül), semmiféle kárt nem tudunk tenni a fogínyben és a fogzománcban. Ennek ellenére az íny a fogselymezés kezdetekor így is vérezhet – méghozzá azért, mert a fennálló ínygyulladás esetén vérbőség keletkezik, ami már a legapróbb nyomásra is vérzést okoz. Ám ez ellen egyetlen dolgot tehetünk: megszabadulunk a baktériumoktól, és ehhez a legjobb a fogselyem. Pár nap múlva ettől a gyulladás csökken, a vérzés pedig magától elmúlik.

2.Mert kíméletesebb, mint a fogpiszkáló

A legtöbb ember csak akkor használ fogselymet, ha valami makacs ételmaradékot akar eltávolítani a fogai közül. A fogselyem ebben az esetben jobb választás, mint a fogpiszkáló, ami felsértheti az ínyt és a fogzománcot is – de ennél sokkal több dologra képes. A szemmel nem látható, nem kitapintható ételmaradék eltávolítására is alkalmas, és akkor még nem beszéltünk a plakkról, ami ugyan nem látványos, mégis a legnagyobb ellensége a fognak.

3.Egészségesebb lesz a szervezet

A fogíny gyulladása olyan gócpont lehet, amely az egész szervezetre kihat. A gyulladást okozó baktériumok a véráramon keresztül a szervezet minden pontjára eljuthatnak, és így közvetve bár, de okai lehetnek a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek, a felső légúti gondoknak, a sokízületi gyulladásnak. Tehát amennyiben sikerül javítani a fogaink és fogínyeink állapotát, azzal az egész szervezetünk jól jár.

 

Ha még több érvre kíváncsi a fogselyem kapcsán, olvassa el a Nők Lapja Egészség szeptemberi számában.