Duzzanat a szemen

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. szeptember 7.

Az árpa egy apró, gyulladásos tályog, ami a szemhéjszél olajos váladékot termelő mirigyeinek bakteriális fertőződése során jön létre, és sok kellemetlen percet szerez az érintetteknek.

Kiss Verus írása

A kórkép nem ritka kisgyermekeknél, leginkább felső légúti fertőzésekkel karöltve jelenik meg, akár a kötőhártya-gyulladás, rutinos szülő hamar felismeri. Fontos megjegyezni, hogy legyengült immunrendszer, de különösen diabétesz esetén is gyakori, így ha többször volt már vele dolgunk, nem árt kérni egy laborvizsgálatot, hogy kizárja vagy igazolja a szakember a cukorbetegséget. Nem ritka az sem, hogy a túlzott sminkhasználat vagy az elégtelen higiénés körülmények a ludasok.

Egy reggel erre ébredünk…

A szemhéj bepirosodik, megduzzad és fájdalmassá válik az árpát körülvevő területen. Egy időben, egymás mellett több is megjelenhet. Ahogy a szempillák szőrtüszőmirigyei begyulladnak, viszketést tapasztalunk a szemhéj szegélyén. A látóképességet nem érinti, habár az ún. belső árpa miatt a látás kicsit homályossá válhat a gyógyulásig.

A folyamat előrehaladtával a gyulladt terület „beolvad”, az árpa kissé megpuhul, már nem feszül annyira, rajta sárgás gennycsap jelenik meg. Innen már sejthető, nincs sok idő a kifakadásig, vagy, ha ez nem következik be, akkor ambuláns úton, szemészeten művileg kitisztítható.

Irány a szakember

Az árpa megjelenésekor forduljunk orvoshoz, ne kísérletezzünk vele házilag, az esetleges szövődmények elkerülése érdekében! Kezelésére antibiotikum-tartalmú szemcseppet vagy kenőcsöt ír fel a szakember, de a borogatás, a párakötés is hatékony gyógymód rá, hogy az árpa gyorsabban érjen, tisztuljon. Ne ijedjünk meg: utóbbit alkalmazva az árpa „kifakadásakor” nagyobb mennyiségű genny jelenik meg a szemrésben. Ez a gyógyulás jele.

Praktikus tippek

  • Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne cseréljük össze a családtagok törülközőit, ne használjuk többen sminkeléshez ugyan azt a szemceruzát, szempillaspirált, tust!
  • Különösen fontos a gyakori kézmosás!
  • A megelőzésben szerepe lehet annak is, hogy lehetőség szerint kerüljük a szennyezett (poros, olajos) környezetet.
  • Ne piszkáljuk, dörzsöljük a szemünket!

Ha még többet szeretne olvasni a témában, keresse a Nők Lapja Egészség szeptemberi számát.