A Bechterew-kór

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. szeptember 8.

35 éves vagyok, aktív életet élek, kerékpározom, futok. Fél évvel ezelőtt vettem észre, hogy nehezebben hajolok, furcsa merevséget érzek a gerincem táján. A háziorvosomban felmerült egy súlyos betegség, a Bechterew-kór lehetősége. Még nincs diagnózis, de el sem akarom hinni, hogy ilyesmi megtörténhet az én életmódom mellett. Krisztián, Budapest

Dr. Sterba Gréta

reumatológus

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológusa. Rendelőjében leggyakrabban gerincbetegségekkel, ízületi betegségekkel, izomfájdalmakkal, ínhüvelygyulladással, csontritkulással jelentkeznek a betegek.

www.bmm.hu

 

 

A szakértő válasza: Sajnos, a Bechterew-kór kifejezetten a húszas, harmincas éveiben járó férfiakat veszélyezteti, és a gerinc gyulladásával, a mozgás beszűkülésével járhat. Százezer emberből körülbelül 130-at érint, és a rossz hír, hogy a betegség örökletes is lehet. A Bechterew-kór során a gerinc ízületei ismeretlen okból begyulladnak, ami  csontosodással, a gerinc jelentős mozgás-beszűkülésével jár együtt. Gyakran érintettek lehetnek ezenkívül a csípő- és vállízületek, ritkábban egyéb ízületek is. Bechtewer-kórra gondolhatunk, ha a háti-ágyéki-keresztcsonti szakaszon vagy a szegycsonton, a mellkas elülső részén, a bordaporcok területén, illetve a sarkon állandósult vagy makacsul visszatérő fájdalom jelentkezik.

Fontos a betegség mielőbbi felismerése és a kezelés megkezdése, mert ennek hiányában a gerinc mozgása erősen beszűkül, a fejfordítás, a hajolás, a csavarodó mozgások korlátozottá válnak, a gerinc előregörnyedt helyzetben elmerevedhet, megnehezítve ezzel a közlekedést, az autóvezetést, a mindennapi életet. De kötötté válhatnak a csípőízületek is, ez pedig az állásban, járásban komoly nehézséget jelent. Veszélybe kerülhetnek a belső szervek: szemgyulladás, prosztata-húgycsőgyulladás, szív-érrendszeri elváltozások, gyulladásos bélbetegség alakulhat ki a Bechterew-kór következtében. A megfelelő gyógyszeres, illetve nem gyógyszeres kezelések kombinálásával ma már a betegség előrehaladása megállítható. Az a legfontosabb, hogy a beteg minél kevesebb fájdalommal, jó mozgásfunkcióval éljen. A kezelés alapját a legkisebb hatásos dózisban alkalmazott nem-szteroid gyógyszeres terápia mellett a személyre szabott, mindennapos gerinc gyógytorna, illetve légzőtorna adja, ezek mellett nagyon jó hatású az úszás is. A Bechterew-kór esetében különböző fizioterápiás módszereket és fürdőkezeléseket is sikerrel alkalmaznak, amelyek a feszes izomzatot lazítják, a fájdalmat csökkentik. Amennyiben ezekkel a terápiákkal nem érnek el számottevő javulást, lehetőség van biológiai terápia alkalmazására, amely valódi áttörést jelent kór kezelésében.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!