Búcsú a sarokfájdalomtól!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. szeptember 8.

Tizenkét éves fiam mostanában fájlalja a sarkát, de annyira, hogy néha látom, ahogy bicegve kíméli. Állítja, hogy semmi olyat nem csinált, amikor megsérülhetett volna.  Anna, e-mail

 

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

fájdalomspecialista

 

A Fájdalomközpont sebésze. Elsősorban mozgásszervi fájdalmak, bizonytalan eredetű fájdalmak, krónikus fájdalmak gyógyításával foglalkozik. Gyógyító, fájdalomcsillapító tevékenységét a holisztikus megközelítés jellemzi.

 

www.fajdalomkozpont.hu

 

A szakértő válasza: Bármilyen hihetetlen, éppen a tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom, hiszen ebben a korban még nem teljesen kifejlett a sarokcsont, könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Járáskor a testsúly 1,25-szorosa, futáskor a 2,75-szorosa nehezedik a lábunkra. A sarokban jelentkező fájdalmak döntő része mögött mechanikai okok állnak, de meghúzódhat a háttérben arthritis (ízületi gyulladás), arthrosis (ízületi kopás), elhízás, fertőzések, autoimmun vagy neurológiai probléma, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegség is. Az egyik leggyakoribb gond azonban a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a talpi bőnye gyulladása, mivel ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak, inainak és a láb boltozatának a fenntartásában.

Tippek a fájdalom megszüntetéséhez:

  • Pihentessük a lábat, kerüljük a futást és a kemény talajon járást.
  • Ajánlatos hideg borogatást helyezni a lábra (de nem közvetlenül a sarokra), valamint lábfejnyújtó gyakorlatokat végezni.
  • Fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is. Hasznosak lehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák, sarokemelők.
  • Amennyiben a pihentetés, és a tehermentesítés nem hoz eredményt, szóba jöhet a lágyrészekhez kifejlesztett biokompatibilis hialuroninjekció. A hialuronsav a lágyrészek (izmok, ínak, szalagok) alapvető alkotója. Így a sérült testrész azonnali regenerációját teszi lehetővé, ami biztosítja az izmok és szalagok hegmentes gyógyulását.
  • Természetes alapon működő megoldás lehet még a lökéshullám-terápia, amely magas energiatartalmú hanghullámok segítségével beindítja a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait.
  • Szóba jöhet még a szteroidos injekció, de e mellékhatások miatt csak igen korlátozott mennyiségben.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!