Kikérhető-e a betegdokumentáció a kórházból?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. szeptember 8.

Úgy érzi, nem kapott megfelelő ellátást? Rossz érzéssel távozott a rendelőből? Nem biztos benne, hogy az orvosa valóban mindent megtett a gyógyulás érdekében? Attól tart, megsértették az ön vagy családja jogait?

„2012 márciusában született első gyermekem, császármetszéssel, egy vidéki nagyvárosban. Ügyeletben, a fogadott orvosom ugyanis nem ért oda időben. A szülés nagyon rossz élmény volt, és nem voltam annyira beszámítható, hogy figyeljek, mi minden történt, miért volt indokolt a beavatkozás, tényleg életveszély állt-e fenn esetünkben. Most várom a második lányomat, és javasolta a fogadott szülésznőm, kérjem ki a kórházi ellátásom és a beavatkozások dokumentációit, hogy átnézzük, megbeszéljük a történteket. Hol kell ezt kérnem? Mi a módja? Bemehetek, esetleg lefotózhatom magamnak? Ingyen van, vagy pénzbe fog kerülni? Mennyi idő, mire a kezemben lesznek a papírok? A szülés öt évnél régebben volt, hallottam olyat is, hogy öt év után nem kötelesek tárolni. Van esélyem még, vagy elkéstem?” (Vivien, e-mail)

 

 

Asbóth Márton

betegjogi szakértő, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője

www.tasz.hu/betegjog

 

A szakértő válasza: Szögezzük le: mindenkit megillető, alapvető betegjog a dokumentáció megismerésének joga. A betegdokumentáció a kezelés, az ellátás minden részletét tartalmazza, ami egy komolyabb kórházi tartózkodás esetén – egy nem programozott császármetszés ilyennek számít – akár több száz oldal is lehet. Ezért a kórház elhagyásakor nem adják ki automatikusan az egész csomagot, csak a kezelés legfontosabb adatait összefoglaló zárójelentést. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne akár az ellátás során, akár annak végeztével, de még az után évekkel is kikérni a dokumentumokat.

A betegdokumentációt a kórház őrzi, ahol a beteget az ellátásban részesítették. A kórházakban általában van külön dokumentációs osztály, és jellemzően a kórházak honlapján lehet tájékozódni arról, hogy mikor van ügyfélfogadási idejük. A dokumentumokat ma már általában elektronikusan tárolják, így azonnal ki is tudják adni. Mivel az egészségügyi dokumentáció nagyon érzékeny adatokat tartalmaz, ezért azokat nem ismerheti meg bárki. Alapvetően maga a beteg kérheti ki őket (ezt személyesen kell megtenni), de bárkinek adhat meghatalmazást. Ha pedig a beteg cselekvőképtelen állapotba kerül, a törvény meghatározza, hogy ki tekinthet be a dokumentációba – elsősorban a házastárs, az élettárs, ha nincs, a gyermek, utána a szülő (de a sor még folytatódik). A kórházak honlapjain sokszor van formanyomtatvány a dokumentáció kikérésére.

A dokumentumokba való betekintés ingyenes, ahogy az is, hogy a bemutatott dokumentumokat lefényképezzük. A másolat elkészítéséért viszont lehet pénzt kérni. Erre nincs jogszabály, de a betegjogi képviselők ajánlása szerint ez oldalanként 100 Ft körüli érték legyen. Egyes dokumentumokat (tipikusan CT-, MR- vagy ultrahangfelvételek) CD-n vagy DVD-n is kiadhatnak, erre 700 Ft-os árat ajánlanak.

A jogszabály meghatározza, mennyi ideig kell tárolni az egészségügyi dokumentumokat. Alapvetően legalább 30 évig hozzáférhetőnek kell lenniük, tehát az előző szüléstől eltelt öt év még bőven benne van ebben. A közismert ötéves határidő a polgári jogi elévülésre vonatkozik – ezen túl alapvetően nem lehet műhibapert kezdeményezni.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!