Mi az a kéz-láb-száj betegség?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. szeptember 19.

Először is szögezzük le: semmi köze a sertések száj- és körömfájásához. A furcsa név egy kevéssé ismert, de erősen fertőző vírusbetegséget takar, mely, ha végigmegy a családon, alaposan elronthatja a nyarunkat. Hogyan előzhetjük meg a fertőzés terjedését?

Fekete Edina írása

– A vírus okozta kéz-láb-száj betegség ellen nincs védőoltás, bármely életkorban elkaphatjuk, de leggyakrabban a négy év alatti és a négy-tíz éves korosztályt érinti. Egész évben jellemző az előfordulása, leginkább azonban a késő nyári és kora őszi hetekben jelenik meg – mondja dr. Szakács Krisztina csecsemő- és gyermekgyógyász.
A lappangási idő három-öt nap, először láz, fájdalom, rossz közérzet jelentkezik, majd nem viszkető hólyagos elváltozások jelennek meg a száj nyálkahártyáján, a kézen és a lábon. A szájban a hólyagok kifekélyesednek, fájdalmassá válnak, míg a végtagokon általában szétdurrannak, és amíg be nem gyógyulnak, kellemetlen érzést, fájdalmat okoznak.
– A betegség általában enyhe lefolyású, hét-tíz nap alatt túlesik rajta a beteg, vírusellenes vagy antibakteriális szerek felírására nincs is szükség – folytatja a gyermekorvos –, de a kifakadt hólyagokat, elkerülendő a bakteriális felülfertőződést, érdemes fertőtlenítő hatású spray-vel fújni.
A legnagyobb problémát a szájban lévő hólyagok okozzák, mert a táplálkozás és folyadékfogyasztás is fájdalmas lesz miattuk, ezért a kiszáradás megelőzése érdekében a kisgyerekeknek javasolt fájdalomcsillapítót adni. Olykor előfordulnak szövődmények: a vírus bizonyos típusainál nehezen gyógyulnak a sebek, extrém ritka esetben pedig agyvelő- vagy agyhártyagyulladás léphet fel. Ha a szájban levő fekélyes elváltozások három hétnél tovább fennállnak, vagy a nem szűnő lázhoz erőteljes fejfájás társul, a beteg görcsöl, zavart, aluszékony, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

El a kezekkel!

A kéz-láb-száj betegség nagyon könnyen terjed, elsődlegesen tüsszentéssel, köhögéssel kapjuk el egymástól, de a beteg bőrén lévő hólyagok érintésével is átadódik a kórokozó. A beteg széklete is fertőző lehet, tehát a közös WC-használat során is terjed a betegség. Ez utóbbi módon még a bőrtünetek elmúlása után 4-8 héttel is továbbadható, emiatt a fertőzés terjedése ellen úgy tehetünk a leghatékonyabban, hogy betartjuk és a gyerekekkel is betartatjuk a higiéniás szabályokat. Ha ez lehetséges, akkor a jó közérzetű beteget nem is szükséges elkülöníteni a közösségtől – hangsúlyozza dr. Szakács Krisztina.
A vírus leginkább a száraz, nem megmosott kézen telepszik meg, mossunk tehát gyakran és alaposan kezet, WC-használat után és az étkezések előtt feltétlenül, és ne érjünk a hólyagokhoz. Az is akadályozza a kór terjedését, ha a beteg ruháit, ágyneműjét, törülközőjét magas hőfokon kimossuk, és eldobható zsebkendőt használunk.
Jelenlegi tudásunk szerint a betegséget okozó enterovírusoknak nincsen egyértelműen bizonyított magzatkárosító hatásuk, de a terhes kismamának javasolt kerülni a kéz-láb-száj betegségben szenvedőt. Ha mégis elkapná a betegséget, rutinszerűen ebben az esetben sem szükséges antivirális szer adása. Amennyiben azonban a kismama immunhiányban szenved, vagy három héttel a szülés előtt történik a fertőződés, akkor javasolt infektológus szakorvos véleményét kikérni.

A témáról még többet olvashat a Nők Lapja Egészség magazinban!