A tikkelés titka

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 6.

A szemhéjrángás, azaz tikkelés ártalmatlan, ám zavaró jelenség, kiváltó okainak ismeretében azonban nagyobb eséllyel vethetünk véget neki.

Ha rángatózni kezd a szemhéjunk, gondoljuk végig, hány kávét hörpintettünk fel aznap – a jelentős koffeinbevitel hatására ugyanis a szívverés és az anyagcsere felgyorsul, és az izmok (köztük a szemhéjmozgató izmok is) megfeszülnek. Még rosszabb a helyzet, ha a sok kávéval a kevés alvást próbáljuk kompenzálni. A szemhéj körüli izmok nagyon érzékenyek, ezért ha nem tartjuk eleget csukva a szemünket – vagyis nem alszunk eleget –, nem lazulnak el, és rángatózással, remegéssel reagálhatnak.

Ha valaki allergiás, a szervezetében hisztamin szabadul fel, amire a test különféleképpen reagálhat, például viszketéssel vagy szemhéjrángással. Ilyenkor speciális szemcseppel enyhíthetők a tünetek.

A szemüveget viselők esetében a tikkelés akár egy jelzés is lehet a szervezet részéről, hogy ideje időpontot kérnünk egy szemészeti kivizsgálásra, mert erősebb lencsére lenne szükségünk. A tünetet ne felejtsük el megemlíteni a szakembernek!

Testünk sokféleképpen reagálhat a stresszre, ezek közül az egyik tünet a szemtikkelés. Ha az izomrángás jellemzően a stresszesebb helyzetekben jelentkezik, érdemes kipróbálni valamilyen nyugtató teát, esetleg egy kis meditációt, ami segíthet a megnyugvásban.

 

Még több hasonló cikket olvashat a Nők Lapja Egészség decemberi lapszámában.