Lassan kopnak ki a papíralapú receptek

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 6.

Hivatalosan november elsejétől vált volna kötelezővé az e-receptes rendszer használata, ami az eddig megszokott, papíralapú vényt nyugdíjazná. A patikák többsége azonban nem állt készen szoftveresen a határidőre, újabb másfél hónapot kérnek az átálláshoz.

Illés Attila írása

 

A vártnál lassabban és nehézkesebben indul be az egészségügy egyik legnagyobb átalakításaként beharangozott Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási tér. Az EESZT – benne a papíralapú vény leváltását célzó e-recept – egyszerűsítené a betegek nyomon követését és a gyógyszerek kiváltását, a Magyarországon működő patikák kétharmada azonban novemberig még nem készült fel az indulásra.

 

Ahány patika, annyi rendszer

Az e-recepteket a hagyományos vényektől eltérően nem kell magunknál tartanunk, hiszen azt az orvos közvetlenül a patikába küldi, ahol majd a betegek kiválthatják a szükséges gyógyszereket. Ennek köszönhetően a kezelés is átláthatóbbá válik, az orvos jobban nyomon tudja követni a betegét, és a hibás vények sem jelentenek többé problémát. Ráadásul a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben, így arra is figyelmeztetni tudják a pácienst, ha két orvos egymásnak ellentmondó receptet írt fel. Mindez nagyon ígéretesnek hangzik, a március 15. és augusztus 15. közötti tesztidőszak azonban már rávilágított egy komoly problémára: az egészségügyben használt informatikai rendszer ugyanis távolról sem nevezhető egységesnek, városonként, sőt ügyeletenként más típusú számítógépet és más szoftvert használnak a betegek adatainak rögzítésére. Egy ilyen sokszínű informatikai hálózat egységesítése pedig jóval nehezebben megy a vártnál.

 

Marad a papír is

Ha sikerül legyőzni ezeket a gyermekbetegségeket, és valóban elindul az e-recept rendszere, a papíralapú receptektől a későbbiekben sem válunk meg teljesen. 2018 végéig minden gyógyszerrendelés mellett kérhet a beteg írásos igazolást, amely a korábban megszokott receptekkel marad egyenértékű. Bizonyos esetekben az orvos ezt követően is állíthat ki írásos vényt: betegágynál, internetkapcsolat híján, illetve az orvos családjának, vagy saját magának („pro família” formában) felírt receptet a későbbiekben rögzítik az elektronikus rendszerben.