Alacsony vérnyomás, magas pulzus

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 8.

Mindig alacsony volt a vérnyomásom, de ez soha semmiféle problémát nem okozott. Nem szédülök, nem vagyok fáradékony. Mostanában azonban megemelkedett egy kicsit a pulzusszámom. 110/70 körüli vérnyomásértékhez 80-as pulzust mérek. Ez bajt jelez? Marietta, e-mail

Dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta

A Budai Kardioközpont orvosa. Specializációihoz tartozik a terheléses EKG és ergospirometriás felmérés, a magas vérnyomás és a pitvarfibrilláció kezelése. Meggyőződése, hogy az egészség megőrzéséhez és a betegségek kezeléséhez a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás jelentősen hozzájárul.

www.kardiokozpont.hu

Nem valószínű, de a változások mindig megérdemelnek egy kivizsgálást. A háttérben szívritmuszavar is állhat, aminek két fő formája van: vagy túl gyorsan, vagy túl lassan ver a szív. A szakértők pedig nem csak aszerint osztályozzák a szívritmuszavart, hogy honnan ered, hanem a szívverés sebessége alapján is.

A magas pulzusszám gyakran együtt jár az alacsony vérnyomással. Ennek az a természetes oka, hogy az okos szervezet kompenzálni próbál: ha a túl alacsony vérnyomás nem tudja elég oxigénhez, tápanyaghoz juttatni a szöveteket, felgyorsul a szívverés, hogy több vér kerülhessen a rendszerbe. Míg egészséges, tünetekkel és szív-érrendszeri betegséggel nem rendelkező személyeknél általában normális a pulzus, addig edzett sportolóknál gyakran az alacsonyabb pulzus és vérnyomás tekinthető természetesnek. Ugyanakkor a szívritmuszavar is okozhat alacsony vérnyomást, ami viszont magas pulzusszámmal jár együtt. Egész pontosan bizonyos esetekben éppen a gyors szívverés okozza az alacsony vérnyomást – ez egy olyan állapot, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni, és szükség esetén kezelni is kell.

A kivizsgálás a legfontosabb információkhoz hozzájuttathatja a kardiológust, hiszen a nagylabor vizsgálatból, a nyugalmi- és Holter-vizsgálatból (24 órás EKG), valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából már sok mindenre fény derülhet. Minél előbb meghatározzuk az okokat, annál egyszerűbb és hatékonyabb lehet a kezelés, és annál nagyobb eséllyel védhetők ki az esetlegesen súlyos következmények.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!