Bajra hajlamosító vércsoportok

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 8.

Nem csak a véradások alkalmával van jelentősége annak, melyik vércsoportba tartozunk – azért is jó tisztában lenni a vércsoportunkkal, mert a ránk váró betegségekről is árulkodhat.

A 0-s vércsoportúaknál ritkábban alakulnak ki vérrögök, és kutatások szerint az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedésekre is kevésbé hajlamosak. A Harvard Egyetem kutató szerint a nullás vércsoportúak 23 százalékkal kisebb eséllyel lesznek szívbetegek, mint társaik, emellett a hasnyálmirigyrák kialakulásától sem kell annyira tartaniuk, mint a többi vércsoportba tartozóknak.

Ezzel szemben az AB vércsoportú személyeknek az átlagnál 20 százalékkal magasabb az esélyük arra, hogy vérrög alakuljon ki a szervezetükben, ugyanakkor kevésbé fenyegeti őket a gyomorfekély, mint a 0-s vércsoportba tartozókat. Rossz hír, hogy a szívbetegségek rizikója az AB vércsoportúaknál a legmagasabb, és a hasnyálmirigyrák kialakulására is 51 százalékkal nagyobb az esélyük az átlagnál.

Az A és B vércsoportúak sem dőlhetnek hátra nyugodtan, az ő esetükben ugyanis a Von Willebrand-betegség névre hallgató vérzési zavar öröklődik 30 százalékkal gyakrabban.

A vércsoportból adódó különbségek okát még kutatják, szakértők szerint a titok abban rejlik, hogy az eltérő vércsoportú emberek más-más immunválasszal reagálnak a fertőzésekre.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészséget!