Golf- vagy teniszkönyök?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 8.

Jó ideje fáj a könyököm, kisugárzik szinte a teljes alkaromba. A reumatológus azt mondta, golfkönyök. Teniszkönyökről már hallottam, de hogy golf? Ez nekem új! W. Titanilla, e-mail

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista

A Budai Fájdalomközpont orvosa. Elsősorban mozgásszervi fájdalmak, bizonytalan eredetű fájdalmak, krónikus fájdalmak gyógyításával foglalkozik. Gyógyító, fájdalomcsillapító tevékenységét a holisztikus megközelítés jellemzi.

www.fajdalomkozpont.hu

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelésével jelentkező könyöktáji fájdalom. Legtöbbször tartós, monoton dobó, hajlító mozdulatok váltják ki, épp ezért tekinthetők veszélyeztetettnek a golfozók mellett a tornászok, kézilabdások, nehézatléták. Természetesen nem csak sportolókat érintenek a jellemző tünetek, például az alkargyengeség és a könyök belsejében jelentkező fájdalom.

A teniszkönyök meglehetősen gyakori kórkép a 30-50 év közötti korosztályban, és nevével ellentétben nem csak a teniszjátékosok szenvedhetnek tőle. Tény, hogy közülük többeket érint ez a probléma, elsősorban akkor, ha ritkán, gyakorlatlanul, rossz technikával játszanak. Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már az írás, a csavaró, szorító mozdulatok is nehézséget okozhatnak, akár a tárgyak elejtése is felhívhatja a figyelmet az izomgyengeségre. Előfordulhat, hogy a könyök meg is duzzad, ebben a fázisban már a vizsgálat is komoly fájdalmat jelenthet, és ilyenkor akár még éjszaka, pihenés közben sem múlik el a fájdalom.

Akut gyulladás esetén első lépésként pihentetni kell a kart, esetleg az előírt gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése. Megelőzésképpen igen nagy szerepe van a szakember által betanított gyógytornának, ugyanis mind golf-, mind teniszkönyök esetén fontos az alkar izmainak megerősítése és helyes nyújtása.

Jó eredménnyel kezelhetőek az ilyen jellegű problémák hialuroninjekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. Ebben az esetben a lágyrészekhez kifejlesztett speciális biokompatibilis hialuronsavat használunk. Szintén jó eredmény érhető el az ugyancsak injekciókúraként alkalmazható orvosikollagén-terápiával, illetve hosszabb távon a lökéshullám-terápiával, amelyek egymással is kombinálhatók. Nagyon hatékony megoldást jelent a PRP-, vagyis Placelet Rich Plasma-terápia, ami vérlemezkékben gazdag vérplazma visszainjekciózását jelenti. Ugyanis a vérlemezkékben, azaz a trombocitákban találhatóak azok a faktorok, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését és egyéb lágyrészek, szalagok, inak, izmok regenerációját is.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!