Nyiroködéma okozta végtagdagadás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 8.

Estére bedagad a lábam, fáj a lábszáram, alig várom, hogy hazaérjek, és végre felpolcoljam. Milyen orvoshoz fordulhatok a problémámmal? Zs. Klára, e-mail 

Dr. Szabó Attila

érsebész, visszérspecialista

Egyetemi adjunktus, a hazai és nemzetközi visszérgyógyászat elismert szaktekintélye. Kiemelten foglalkozik az alsó végtagi visszértágulatok kezelésével és diagnosztikájával. Fő szakterülete a pókhálóvénák, seprűvénák és oldalágak lézeres, valamint injekciós kezelése.

Ha az említett tüneteket rendszeresen tapasztalja, mindenképp keressen fel egy szakembert, lehetőség szerint angiológust vagy érsebészt, mert az ok valószínűleg vénás vagy nyirokér betegség. A végtagok duzzanatát ugyanis leggyakrabban visszértágulat okozza, de a háttérben állhat korábbi trombózis, nyirokkeringési zavar is. Az okokat azért is fontos megkeresni, mert előidézheti szív-, máj-, nőgyógyászati, hasi és vesebetegség, daganatos betegség, illetve anyagcserezavar is.

Ödéma akkor alakul ki, ha megbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya, a szövetekben pedig vizenyő szaporodik fel. Mindenképp szükséges foglalkozni a panaszokkal, hiszen idővel szövődményekhez vezethetnek, krónikus esetekben pedig bőrelváltozás, boka megkeményedés, fekély is kialakulhat.

Az okok pontos feltárása alapos általános kivizsgálás mellett általában ultrahanggal, ritkán MR- vagy izotópvizsgálattal történik. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha az érbetegségekkel foglalkozó belgyógyász vagy érsebész, illetve a gyógytornász vagy nyirokterapeuta közösen dolgozza ki a terápiát. Sikerrel alkalmazható a kompressziós kezelés, amikor például befáslizzuk az érintett területet, vagy rugalmas harisnyát visel a páciens. Ugyancsak gyakran javasoljuk a nyiroktornát és a kézi, illetve gépi nyirokmasszázst. Ezek esetében a szövetekre gyakorolt felfelé irányuló nyomással érjük el a nyirokfolyadék elvezetődését. Nagy előnye, hogy a kezelés során a végtagban kialakult duzzanat okozta feszülés, fájdalom csökken, illetve megszűnik. Ugyancsak csökken a felhalmozódott salakanyagok mennyisége, javul a sejtek anyagcseréje, tápanyag- és oxigénellátása. Amennyiben a háttérben visszértágulat áll, csak a műtét segíthet.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!