3+1 tévhit a vízivással kapcsolatban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 18.

Talán nincs még egy olyan téma, amit annyi tévhit övezne, mint a vízivást. Egymásnak ellentmondó teóriák keringenek a napi egészséges fogyasztás mennyiségéről és mikéntjéről is. Mi most egy szakértőt, Takács Hajnalka dietetikust kértük arra, hogy segítsen tiszta vizet önteni a pohárba.

Viniczai Andrea írása

Tévhit: 3 liter víz az ajánlott napi fogyasztás.

A vízfogyasztás ideális mértéke nem általánosítható mindenkire egységesen. A folyadékigényt több tényező befolyásolja, például az életkor, a nem, a testtömeg, a testmozgás, a munkavégzés nehézsége, de akár a külső hőmérséklet is. Az emberi szervezet 60-70 százaléka víz, ami nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához. Ha a test víztartalma csökken, azaz nem pótoljuk a szükséges folyadékot, fejfájás, koncentrációs probléma, memóriazavar és bőrszárazság léphet fel, valamint jelentősen romolhat a fizikai teljesítőképesség, a szervezet hőszabályozása és a vérkeringés. A sötétsárga vizelet ugyancsak vízhiányos állapotra utal.

 

Tévhit: A palackozott víz jobb, mint a csapvíz.

A szakember azt mondja, hogy a hazai csapvíznek nagyon szigorú, ellenőrzött minőségi követelményeknek kell megfelelnie, ezért semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, ha otthon ezt fogyasztjuk. Ráadásul a csapvíz is bővelkedik ásványi anyagokban: tartalmaz nátriumot, kalciumot, magnéziumot és cinket. Ha mégsem kedveljük a csapvizet, akkor nyugodtan ízesíthetjük citrom- vagy narancskarikákkal.

 

Tévhit: Minél többet iszunk, annál egészségesebbek leszünk.

Takács Hajnalka

dietetikus, wellness menedzser

Diplomája átvételekor arra esküdött fel, hogy a hivatása során a segítségnyújtás lesz a fő célja. A személyes tanácsadása kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig. Mottója: A tested a poggyász, amit egész életeden keresztül hordanod kell. Minél több a felesleg rajta, annál rövidebb az út.

www.facebook.com/dietetikusod, dietetikusod.hu

Ha rendszeresen a szükségesnél jóval több folyadékot veszünk magunkhoz, akkor előfordulhat, hogy leterheljük a veséket, a sejtjeink megdagadnak, ez pedig kellemetlen szédüléshez, felpuffadáshoz vagy eszméletvesztéshez is vezethet. Ha egyszerre és hirtelen terheljük meg sok folyadékkal a szervezetünket, akár vízmérgezés is kialakulhat. Ilyenkor a szervezetben lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat, és a test nátriumháztartása felborul a hirtelen történő nagy mennyiségű víz fogyasztásának hatására. Éppen ezért nem ajánlott óránként 8 deciliter folyadéknál többet fogyasztani testedzés során sem.

 

Tévhit: A sok vízivástól fogyni fogunk.

Sokan azt gondolják, minél több víz van a hasukban, annál kevesebb hely marad benne a szilárd tápláléknak, így garantált a fogyás. Persze ez nem ilyen egyszerű. Takács Hajnalka úgy magyarázza ezt, hogy a rendszeres és a tudatos vízfogyasztás felgyorsítja az anyagcserét, és segíti az emésztőrendszer működését. Tehát nem a víztől fogunk fogyni, de a megfelelő vízivás elengedhetetlen része az egészséges életmódváltásnak.