Csípősből sosem elég?
Van, aki imádja, és van, aki ránézni sem bír – a csípős talán a legmegosztóbb íz az összes közül. De vajon van-e valamilyen egészségügyi hátránya, ha rendszeresen tüzes falatokat fogyasztunk?
Az itthon is nagy népszerűségnek örvendő csípős szószok pikáns ízét valamilyen csípős paprika, például chili, habanero vagy jalapeno adja. A csípősségért felelős kapszaicin jó hatással van a szervezetre: serkenti az anyagcserét, csillapítja a fájdalmat, valamint védi a szív és az emésztőrendszer egészségét. De vajon mennyi fogyaszthatunk ezekből a szószokból büntetlenül? Noha a csípős ételek fogyasztására nincs orvosilag javasolt mennyiség (mindenkinek saját szervezete jelzéseit érdemes figyelnie), fontos tudni, hogy a csípős szószok sótartalma általában igen magas. Ez nem tesz jót a vérnyomásnak, illetve puffadást, fejfájást is okozhat, éppen ezért érdemes mértéket tartani a pikáns szószokkal is. Ha olyan ételekhez, például zöldségekhez adjuk a csípős ízesítőt, melyek nem tartalmaznak sót, lehetünk kicsit bőkezűbbek, ám akinek magas a vérnyomása, vagy gondja van a szívével, inkább fogja vissza a használatát.