Műtét előtt

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. április 25.

Műtik a térdemet, hosszú várakozás után a fővárosban. Előtte és utána miről kellene felvilágosítást kapnom a beavatkozások tekintetében – és kitől? Milyen papírokat kellene látnom? Kötelező-e aláírnom mindent, amit elém raknak? Megtehetem, hogy előre elolvasom ezeket, beszámíthatóbb állapotban, akár otthon? (Nóra, e-mail)

 

A betegjogi szakértő válasza:

Nagyon támogatandó a megközelítés, hogy szeretne a műtét előtt tájékozódni. Az interneten ugyan könnyen elérhetők az információk, de ezek sokszor kevéssé megbízhatók, ezért az is remek ötlet, hogy magától az orvostól, abból az intézményből szerezzük be a tájékoztató anyagokat, ahol majd a műtétet is el fogják végezni.

Dr. Asbóth Márton

betegjogi szakértő

A TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

Sok beteg nem tartja fontosnak az előzetes tájékozódást, a beleegyező nyilatkozatokat is anélkül írja alá, hogy elolvasná. Ez semmiképp sem jó! Talán a mindennapi gyakorlat tükrében meglepő, de az egészségügyi ellátás ura a beteg. Az ő kezében van a saját sorsa, és maga döntheti el, milyen beavatkozásoknak szeretné magát alávetni. (Ennek vannak kivételei, most csak címszavakban: kiskorúak, korlátozottan cselekvőképesek, vagy életmentő, életfenntartó beavatkozások esetén.)

A térdműtét úgynevezett elektív, vagyis választható, előzetesen kijelölt időpontban végzett beavatkozás. Így megvan a lehetőség arra, hogy a műtét előtt információkat szerezzünk be. A tájékozódás nemcsak azért fontos, hogy tudjuk, mi vár ránk, hanem mert csak így vagyunk képesek felelős döntést hozni. Nekünk kell ugyanis elhatározni, hogy végül is alávetjük-e magunkat a műtétnek, de számos részkérdésben is miénk lehet a döntés – például, hogy altatásban végezzék-e az operációt. Tehát nem kötelező mindent aláírni, épp ellenkezőleg: a döntés a mi kezünkben van.

Azt világossá teszi a jogszabály, hogy a tájékoztatást a kezelőorvostól kell megkapnia a betegnek. Ennek nemcsak írásbelinek kell lennie, az orvosnak érthetően válaszolnia kell a beteg valamennyi kérdésére. Akinek tehát nem világos az írásos nyilatkozat, kérdezzen! Sokszor előfordul, hogy az orvos nem tudja vagy akarja rászánni erre a beszélgetésre az időt, de javasolható, hogy mindenki igyekezzen élni ezzel a jogával. A későbbiekben fontosak lehetnek az így megszerzett információk.

Arra nincs szabály, hogy el lehet-e kérni előzetesen a tájékoztatót, de érdemes megpróbálkozni vele. Sok helyen ez már része a gyakorlatnak, akár a kórház honlapjára is feltöltik az anyagokat. Arról sem szól a jogszabály, hogy minek kell szerepelnie a beleegyező nyilatkozatban, de egy dolog biztos: nem adhatunk „biankó” felhatalmazást, azaz a nyilatkozatban pontosan az a beavatkozás szerepeljen, amit el fognak végezni.

 

Kérjen segítséget betegjogi szakértőnktől az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!