Ha horkol a gyerkőc

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 1.

Ne vegyük természetesnek, ha a gyerek az orra helyett a száján át veszi a levegőt! Ha a tartósan bedugult orr mellett gyakori középfülgyulladás és horkolás is jelentkezik, akkor a megnagyobbodott orrmandula okozhatja a panaszokat.

A torokban található mandulák mellett az orrmandulák is fontos szerepet töltenek be a légúti betegségek megelőzésében. Első védelmi vonalként tartóztatják fel a szervezetbe jutó kórokozókat, a bennük található, immunsejtek által előállított fehérjék segítségével megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését. Az orrüreg felső részében elhelyezkedő orrmandulák növekedése általában 3 és 7 éves kor között befejeződik, az évek előrehaladtával pedig méretük egyre csökken, serdülőkorra gyakran teljesen el is tűnnek.

A megnagyobbodott orrmandula gyakori panasz gyerekeknél: ilyenkor a gyerek orra bedugul, és a száján veszi a levegőt. Emiatt megszűnik az orrüreg szűrő funkciója, és könnyebben alakul ki alsó légúti fertőzés. Az orrdugulás miatt a gyerek horkol, az alvása felszínessé válhat, ami miatt nappal is fáradtabb lesz, nehezebben koncentrál, figyelmetlenebb lehet. Ha az orrjárat nem tud megfelelően szellőzni, akkor az orrot a füllel összekötő Eustach-kürt sem működik megfelelően, ami miatt gyakori savós középfülgyulladás jelentkezhet.

Az orrmandulák mérete a korral csökken, a panaszok egy része tehát kezelés nélkül is elmúlik. Átmeneti rosszabbodást nátha, vagy egyéb légúti fertőzés esetén lehet tapasztalni. Műtéti megoldásra általában akkor kerül sor, ha a megnagyobbodott orrmandula komoly panaszokat, szövődményeket okoz – ilyen például a tartós horkolás a kisgyermeknél, vagy a gyakori középfülgyulladás. A tervezett műtét előtt azonban érdemes kizárni a táplálék- vagy légúti allergia lehetőségét, mivel ennek hatékony kezelése esetén elkerülhető az orrmandula eltávolítása.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazin legújabb lapszámát!