5 szokás, ami javítja a memóriát

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 14.

Ha nehezen megy a nevek, dátumok felidézése, vagy éppen a mindennapi teendők közül feledkezünk meg rendre valamiről, próbáljuk ki az alábbi tippeket!

Üljünk egyenesen!

Nem csupán gerincünk védelmében érdemes megfogadni ezt a jó tanácsot, a jó tartás ugyanis akár 40 százalékkal is növelheti az agyba jutó oxigén mennyiségét, ami abban is segíthet, hogy könnyebben előhívjuk az emlékeket.

 

Sétáljunk rendszeresen!

A hippokampusz, vagyis az agy memóriaközpontja az öregedéssel egyre zsugorodik, de kutatások szerint azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen sétálnak, ez a zsugorodás mérhetően lassabban történik.

 

Végezzünk súlyzós edzéseket!

Egy amerikai tanulmány szerint a rendszeres, súlyokkal vagy saját testsúllyal végzett edzések akár 10 százalékkal is javíthatják a vizuális memóriát. Nem beszélve anyagcsere-gyorsító hatásukról, ami szintén segít védeni az agy egészségét.

 

Rágózzunk!

A rágógumi rágcsálása kutatások szerint gyorsítja a szívverést, emeli a vérnyomást, ezáltal segít, hogy több vér jusson az agyba, ami kifejezetten használ az emlékezőképességünknek.

 

Nézzünk vicces videókat!

A vicces videók rendszeres nézegetése több kutatás szerint is segíthet csökkenteni a mindennapos stresszt, ami hosszú távon az egyik legerősebb memóriakárosító. A nevetés, a humor viszont csökkenti a stresszhormonok termelődését, így szellemileg is frissebbek leszünk tőlük.