Trendi és hasznos: a napszemüveg

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 30.

Bár a fényvédelemre szerencsére egyre többen fordítanak figyelmet, különösen nyáron, akad egy rendkívül fontos terület a testünkön, ami mégis gyakran védtelen marad a napsugárzás káros hatásaival szemben: a szemünk.

Pedig a látószervünk körüli extra érzékeny bőr is megkívánja a megfelelő fényvédelmet – erre hívja fel a figyelmet egy friss nagy-britanniai kutatás is, mely szerint az újonnan diagnosztizált bőrrákos megbetegedések jelentős hányadában a szemhéjakat érinti a veszélyes elváltozás.

A szemhéj és a szemünket övező bőrfelület kritikus területnek számít a daganatos megbetegedések szempontjából, aminek hátterében részben a bőr vékonysága áll, illetve az, hogy gyakran teljesen védtelenül hagyjuk a napsugárzással szemben ezt a régiót az arcunkon. E tekintetben nem csupán arról kell beszélni, hogy nem kenünk fel elegendő fényvédő krémet, hanem arról is, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a napszemüveg-választásra. Holott az UV-sugárzás bőrünk mellett a szemünket és a látásunkat is veszélyezteti, mi több, hosszú távon akár a szürke hályog kialakulásához is hozzájárulhat.

Tévhit, hogy a napszemüveg nyári kellék lenne, valójában egész évben érdemes viselni, amikor éppen süt a nap. Ez a kiegészítő ugyanis nemcsak a divatot és a komfortos látást szolgálja, hanem a szemek és a környező bőr védelmét is. Éppen ezért az – egészségügyi szempontból – ideális szemüveg lencséje és kerete akkora kiterjedésű, hogy szorosan illeszkedhessen a szemöldökhöz és az arccsonthoz, egyben a lehető legtöbbet takarja az orrnyeregből. Akad még egy fontos szempont, amelyre vásárláskor érdemes odafigyelni: a termék legyen ellátva „CE” jelzéssel – ez igazolja, hogy a napszemüveg megfelel az európai biztonsági szabványoknak, azaz képes kiszűrni a szemünket fenyegető UV-sugarakat.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazin legújabb lapszámát!