Kincs az erdők mélyéről

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. november 10.

Egyik legmegosztóbb ételünk a gomba, amit lehet imádni vagy utálni, de egy biztos: egészségvédő hatása vitathatatlan.

A gombafélék igen gazdagok fehérjében, ráadásul olyan enzimeket és rostokat is tartalmaznak, melyek kifejezetten koleszterincsökkentő hatásúak, így óvják a szív- és érrendszert. Vérszegényeknek különösen ajánlott a fogyasztása, mivel a gomba nagyszerű vasforrás, és a benne található vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben. Egy tál forró gombakrémlevessel vagy pirított gombával a téli náthaszezont is átvészelhetjük, a gombafélékben található antioxidánsok ugyanis erősítik az immunrendszert, valamint természetes antibiotikumokat is tartalmaznak, melyek gátolják a mikrobák szaporodását. Egy tavalyi kutatás arra is rávilágított, hogy napi öt szem gomba elfogyasztásával megelőzhetjük a demencia kialakulását.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!