Gyógyító erdő

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. december 13.

Szemet gyönyörködtető színek, izgalmas hangok és jóleső illatok – nem véletlenül örvend óriási népszerűségnek a kirándulás.

Az erdei utakon járva rendszerint elönt minket valamilyen jó érzés, még ha nem is tudjuk pontosan megfogalmazni, miért, érezzük, hogy jó hatással van ránk a friss levegő és a növényvilág közelsége. A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már a kutatók bizonyítani is tudják a természetjárás pozitív hatásait.

A mozgás önmagában is jót tesz a keringési rendszernek, a csontoknak és az anyagcserének, ráadásul a gyaloglás a puha erdei talajon kevésbé veszi igénybe az ízületeket, így az idősebbek is képesek hosszabb túrákat teljesíteni a szabadban.

Erősíti az immunrendszert

Az oxigéndús környezet komoly felüdülést jelent, különösen azok számára, akik sok időt töltenek zárt helyen vagy szennyezett városi levegőben. Az erdei levegő azonban nem csak tisztasága és magasabb oxigéntartalma miatt tesz jót a szervezetnek: a növények által kibocsátott fitoncidok belélegzése immunrendszerünk működését is javítja. Ezeket az antimikrobiális szerves vegyületeket a fák, zöldségek, gyümölcsök és egyéb növények termelik, hogy védjék magukat a különféle kórokozók és rovarok ellen – a legújabb kutatások szerint pedig természetes védekezőrendszerünkre is jótékony hatással vannak.

A talajlakó baktériumokkal való találkozás már kicsi kortól kezdve szintén erősíti az immunrendszert: egy bajor vizsgálat is alátámasztotta, hogy azok a gyerekek, akik mezőgazdaságokban dolgozó családban éltek, többet voltak a természetben és állatok társaságában, mint társaik, sokkal kevésbé voltak érintettek asztmás és allergiás megbetegedésekben.

Jobb kedvre derít

Az erdőn tartózkodásnak persze pozitív pszichológiai hatásai is vannak – egy japán vizsgálatból kiderült, hogy azoknak a személyeknek, akik adott napokon több órát tölthettek erdei környezetben, jelentősen csökkenti a mások felé mutatott ellenséges viselkedésük, és a depressziós tüneteik is mérséklődtek.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!