Saját felelősségre

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. február 8.

„Ha saját felelősségre mégsem maradok bent a kórházban 24 órás megfigyelésre, hanem hazamegyek, milyen felelősség terhel? Milyen negatív következményei lehetnek döntésemnek? Mit kockáztathatok? Mit kell megtudnom az orvostól, ha így döntök?” Magdi, e-mail

 

A betegjogi szakértő válasza:

Minden betegnek joga van elhagyni a kórházat, egészségügyi intézményt. Ez tulajdonképpen az egészségügyi ellátás visszautasításának egy formája – olyan, tudatos döntés, amivel azt fejezzük ki, hogy nem szeretnénk a kórház által nyújtott egészségügyi ellátásban részesülni. Számos okunk lehet arra, hogy elhagyjuk a kórházat, de ez tulajdonképpen mindegy is: ezt a döntésünket ugyanis nem kell megindokolni.

Dr. Asbóth Márton

betegjogi szakértő

A TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

Azt azonban érdemes észben tartanunk, hogy amikor az orvos úgy dönt, bent tart egy egésznapos megfigyelésre, annak orvosi oka van. Úgy ítélheti meg, hogy az állapotunk megkívánja a kórházi személyzet, eszközök közelségét, például azért, mert bármikor rosszabbra fordulhat. De az is lehet, hogy az orvos bizonytalan a diagnózisban, és úgy szeretne megbizonyosodni az állapotunkról, hogy folyamatosan megfigyeli azt. Ezért, ha a kórház elhagyása mellett döntünk, egyúttal ezekről az ellátásokról is lemondunk.

Amikor tehát az orvos azt közli, hogy a távozás „saját felelősségre” történik, az arra utal, hogy ő maga a bent maradást támogatja; és hogy az orvos, vagy a kórház nem tehető felelőssé azért, ha a távozás negatív következményekkel jár. Vagyis, ha például a távozás után az otthonunkban hirtelen rosszul leszünk, és maradandó károsodást szenvedünk, mert nincs közeli orvosi segítség, akkor a kórház joggal hivatkozhat arra, hogy ők nem felelősek, mert felhívták a figyelmet: szakvéleményük szerint a betegnek bent kell maradnia. (Természetesen ellátás ekkor is ugyanúgy jár.)

Fontos elem tehát az, hogy az orvos pontosan tájékoztasson. Csak akkor hivatkozhat arra, hogy a beteg saját felelősségére távozott, ha olyan helyzetet hozott létre, amiben valóban tudatos döntést hozhattunk. Mielőtt döntünk a saját felelősségre távozásról, kérhetjük, hogy pontosan mondja el, miért kellene bent maradnunk, mi a feltételezett betegségünk, pontosan milyen vizsgálatokat (vagy egyéb beavatkozásokat) szeretne még elvégezni, és mivel jár, ha ezek nem történnek meg – vagyis mi lehet a következménye távozásunknak. Nem elegendő csupán annyit mondania: „felőlem elmehet, de csak saját felelősségére”, hiszen így nem érthető a számunkra, hogy milyen ellátást utasítunk vissza, és ezzel mit kockáztatunk.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy vannak esetek, amikor nem hagyhatjuk el a kórházat. Ilyen lehet, ha valamilyen súlyos, fertőző betegségben szenvedünk, vagy ha saját magunkat, illetve másokat veszélyeztető állapotban vagyunk, ami miatt sürgősségi vagy kötelező pszichiátriai gyógykezelésünket rendelték el. Az életmentő, életfenntartó kezeléseket pedig a fent írtaknál sokkal szigorúbb rend szerint lehet visszautasítani – erről néhány számmal korábban részletesen írtunk, de a tasz.hu/mi-az-elozetes-rendelkezes-vagy-elo-vegrendelet oldalon még bővebb tájékoztató található.

 

Kérjen segítséget betegjogi szakértőnktől az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!