Csontjaink jó barátja
Kincset ér egy jó mákos sütemény a családi recepttárban! Különösen az idősebb rokonokat érdemes meglepni valamilyen házi finomsággal – a mák ugyanis kiváló kalcium- és foszforforrás, így hozzájárul az egészséges és erős csontozat fenntartásához. Az apró, fekete magocskák bővelkednek még jó zsiradékokban, vasban, magnéziumban, de C-, B6- és E-vitamin is található bennük. Akkor is érdemes fogyasztani, ha a szív- és érrendszeri problémáknak szeretnénk elejét venni: a mák jó hatással van a vérkeringésre, segít megelőzni a trombózis és az embólia kialakulását, sőt a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul. Különösen jól jöhet pár falat mákos fogás, ha az ünnepi vacsora kissé megülte a gyomrunkat, hiszen a szemekben található anyagok segítenek a görcsoldásban, és gyomornyugtató hatásuk is van.