Meghamisított adatok

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. február 16.

„Az Ügyfélkapun belenéztem a betegutamba, és cifra dolgokat találtam. Habár két gyermeket szültem, három látszik a rendszerben, illetve egy sor olyan beavatkozás, amit soha nem végeztek el rajtam. Hol tudom jelezni a hibát, miképp tudok panaszt tenni? Ez azt jelenti, hogy trükköztek az adataimmal?” Ági, e-mail

 

A betegjogi szakértő válasza:

Dr. Asbóth Márton

betegjogi szakértő

A TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

A betegéletút jelenleg két helyen érhető el. A régebbi adatok a NEAK (az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, vagyis az OEP utódja) rendszeréből kérdezhetők le. Az intézmények, ellátóhelyek közben fokozatosan csatlakoznak a nemrég bevezetett Egységes Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszeréhez. Azután, hogy csatlakoztak az EESZT-hez, a betegéletút új adatai ezen a felületen érhetők el.

Ha pontatlanság, vagy valótlan adatok szerepelnek valamelyik rendszerben, annak alapvetően két oka lehet.

 

Tévedés, elírás

Minden adminisztrációba csúszhat hiba, elírás, tévesztés, nyilván nem kivétel ez alól az NEAK rendszere vagy az EESZT sem. Ha ilyet tapasztalunk, akkor azt jelezzük az orvosunknak. Az orvosnak kötelessége az általunk jelzett javítást felvezetni a dokumentációba. Ez a javítás azonban úgy történik meg, hogy az eredeti információk is láthatók maradnak, sőt az orvos még a saját szakmai véleményét is feltüntetheti mellé. Az orvos tehát kifejezheti, hogy a kért javítással egyetért, vagy fenntartja, hogy az eredeti adat a valóságos. Vagyis az általunk kért javítást mindenképpen felviszik, de az eredeti adat is ott marad, az orvos véleményével együtt.

 

Szándékosan hibás adatok felvitele

A fenti levélben szereplő tévedések azonban sokkal durvábbnak tűnnek. Egy gyerek születése nem csupán egyetlen ponton jelenik meg a dokumentációban, hanem a legtöbbször számos előzetes vizsgálat történik a várandósgondozás folyamata során; az újszülött többféle ellátásban is részesül (például beadják neki a kötelező védőoltásokat); és a csecsemő rendszeres gyermekorvosi kontrolljának is nyoma kell, hogy legyen. Ha mindez valótlanul szerepel a rendszerben, az vagy nagyon súlyos, sorozatos adminisztrációs hibára, vagy szándékos manipulációra utal.

 

A TASZ Jogsegélyszolgálatánál is találkozunk időről időre olyan megkeresésekkel, amik arra utalnak, hogy a betegdokumentációt olykor nagyvonalúan kezelik. Ennek az is lehet az oka, hogy olyan ellátásokat könyvelnek el, amik a valóságban nem történtek meg. Ezek után lehívják a támogatást, ami nyilvánvaló csalás. Annyira, hogy ez nemcsak a hétköznapi szóhasználat szerint van így: ezzel a magatartással a költségvetési csalás bűncselekményét is meg lehet valósítani. Ha ilyen rendszerszerű valótlanságot találunk a betegéletutunkban, feljelentést lehet tenni a rendőrségen.

Összefoglalva: a hibás, valótlan adatok kijavítását érdemes kezdeményeznünk az orvosunknál. Ha viszont súlyos valótlanságokat találunk, akkor lehet, hogy ennél komolyabb üggyel állunk szemben, ami miatt akár feljelentést is lehet tenni.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!