Nemcsak szép, jót is tesz!
Nem annyira ismeretlen növény, sokan mégis ódzkodnak az articsóka elkészítésétől. Pedig megéri próbálkozni az articsókás fogásokkal: kiemelkedően magas rosttartalma mellett számos egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása.
A mediterrán növényben található cinarin nevű sav serkenti az epetermelődést és csökkenti a koleszterinszintet – egy három hónapon át tartó kutatás rámutatott, hogy a rendszeresen articsókalevél-kivonatot fogyasztóknak kb. négy százalékkal csökkent a koleszterinszintjük. Kiváló hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást, ezáltal segít megelőzni a puffadást. Antioxidáns hatása miatt egészségesen tartja a májat, egy kutatás szerint pedig rendszeres fogyasztása a rákos májsejtek terjedését is lassíthatja. Az articsóka előkészítésébe is hamar bele lehet jönni: egy éles késsel vágjuk le a külső, kemény leveleit, kiskanállal vájjuk ki a közepéről a szőrös, ehetetlen részét, és már mehet is a sütőbe!