Gyógyítsuk meg önmagunkat!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. február 21.

A kineziológia szerint, ha lelkileg és érzelmileg rendben vagyunk, akkor a testünk sem betegszik meg, és az életben is jobban boldogulunk majd.

Ferenczi Ágota írása

− Testünk olyan, mint egy nagy emlékkönyv: bármilyen rossz vagy jó történik velünk, azt gondosan „feljegyzi” és elraktározza – magyarázza Szőke Orsolya kineziológus. – Nemcsak a születésünk utáni, de a magzati kori élményekre, sőt sejtszinten a születésünk előtti időkre is emlékszik. Ezek a negatív hatások blokkokat képeznek a meridiánokban, ahol a test energiája áramlik. Ha ez az áramlás valahol elakad, akkor a szervezet egyensúlya felborul, és ez betegségeket okoz.

A kineziológia az alábbi esetekben segíthet:

szorongás, stressz, pánikbetegség, depresszió, önbizalomhiány, tanulási nehézségek, magánéleti és munkahelyi problémák, beilleszkedési, tanulási nehézségek, krónikus betegségek, készség- és képességfejlesztés, önismeret, egészségmegőrzés, függőség, fóbiák

A kineziológusok feltárják azokat a lelki blokkokat, amelyek a testben, sejtmemóriaszinten „nyomot hagynak”, beazonosítják azokat a pontokat, ahová túl sok vagy túl kevés energia jut, majd korrigálják az eltéréseket. A különböző kineziológiai rendszerek oldási gyakorlata merőben eltérhet ugyan egymástól, de a problémák gyökerét nagyrészt mindannyian izomteszteléssel derítik fel.

Ha valaki például refluxos problémákkal keres meg, akkor azt próbáljuk meg kideríteni, hogy van-e vagy volt-e az életében olyan dolog, ami nagyon aggasztja, ami miatt szó szerint és átvitt értelemben is emészti magát. A reflux hátterében ugyanis legtöbbször ez áll. Egy másik kiváltó ok lehet az anyával való viszonyrendszer, amikor úgy érezzük, hogy a szülőtől nem kapjuk meg a vágyott szeretetet. Vagy vegyük például az allergiát, amelynek kialakulása mögött általában az elválás, elválasztás konfliktusa áll. Az egyik férfi páciensemnek két ilyen trauma is volt az életében: az egyik a szülei válása, a másik pedig a sorkatonai szolgálat. Az allergiás tünetei ősszel jelentkeztek; kiderült, hogy ebben évszakban vonult be. Miután megtaláltuk a probléma gyökerét, feloldottuk a blokkolt területeket, és a tünetei nem jelentkeztek többet.

 

Oldódnak a blokkok

A terápia lényege abban áll, hogy a múltban átélt negatív érzelmeket átalakítja pozitívvá, így oldja azokat a blokkokat, amelyek a panaszokat okozták, és ezzel a testi tüneteket is jó eséllyel megszünteti. A kineziológia komplex személyiségfejlesztő és stresszkezelő módszer, amelynek sokféle ága van. A betegségek lelki okait elsősorban a Touch for Health és a One Brain technikákkal kezeli, míg a wellness-kineziológia a stressz kezeléséhez és a stresszhez való hozzáállásunkhoz ajánl stratégiákat. Az edukineziológia alkalmassá teszi az agyat arra, hogy eredményesebben használjuk ki tanulási képességeinket, míg a Brain Gym módszer a tanulási nehézségek leküzdésében, a koncentráció, illetve a figyelem javításában és az agyféltekék összehangolásában segít. A Bach-virágterápia is a kineziológia egyik ága: a 38 féle virágból készült oldatok a belső harmóniát hivatottak visszaállítani, így szabadítva fel a szervezet öngyógyító erőit.

Szőke Orsolya

antropológus, kineziológus, mozgásterapeuta

www.szokeorsolya.hu

− A fentiekből kitűnik, hogy a kineziológiai minden élethelyzetben a segítségünkre lehet – mondja Szőke Orsolya. – Mindenkinek ajánlott, hiszen nincs olyan ember, akinek ne lenne, vagy ne lett volna a múltban valamilyen érzelmi problémája, ami a jelenlegi fizikai vagy lelki problémájával összefüggésben áll. A bonyolult családi viszonyrendszerek, a gyereknevelés nehézségei, az iskolai, munkahelyi gondok, a párkapcsolati feszültségek vagy a társkeresés buktatói is ugyanúgy testet ölthetnek blokkok formájában.

 

Kiegészít, nem helyettesít

Egy kezelés nagyjából egy-másfél órát vesz igénybe. Az, hogy hány alkalomra van szükség, mindig a pácienstől függ: a változásra való képességétől és attól, hogy milyen régi, illetve milyen mély a tudatalattiban megbújó probléma. Egyeseknél ugyanis erősebbek a blokkok, amikhez nehezebb „hozzáférni”, így az ő esetükben több alkalomra van szükség. Általánosságban elmondható, hogy 3-5 kezelés elegendő egy bizonyos, a pácienst érintő lelki blokk, téma feltárásához és oldásához.

− Fontos megérteni, hogy a kineziológus nem gyógyít, legalábbis nem a szó klasszikus értelmében – hangsúlyozza szakértőnk. – Mi csupán az öngyógyítás kulcsát adjuk a pácienseink kezébe. A már kialakult fizikai betegségekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ugyan a kineziológia jól kiegészítheti a hagyományos medicinát, de nem helyettesítheti azt.