Az otthontól távol

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. április 2.

„Négyéves unokám nálam lesz két hétig. Elég beteges kislány, de a szülei el merik engedni hozzám, már volt ilyen hosszabb ittléte. Aggódom viszont: ha nálam lesz valamilyen egészségügyi problémája, hova vihetem orvoshoz, hol látják el? A kérdés fordítottja is érdekes, amikor nyáron én utazom hozzájuk a fővárosba. Engem (68 éves vagyok) hol és ki lát el, ha háziorvosra lenne szükségem, távol lakhelyemtől?” (Mária, e-mail)

 

A betegjogi szakértő válasza:

A magyar egészségügyben sok minden átláthatatlan és bonyolult, de talán az a legkevésbé érthető, hogy mely problémánkkal hova fordulhatunk. Sokan bolyonganak abban az útvesztőben, aminek része a háziorvos, a szakrendelő, a sürgősségi osztály, a szakorvosi ügyelet – és még sorolhatnánk. Külön problémát jelenthet, hogy mit tegyen, aki a lakhelyétől távol szorul orvosi ellátásra.

Dr. Asbóth Márton

betegjogi szakértő, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője

A rendszer tehát bonyolult, ráadásul az intézmények ügyeleti rendje miatt a körzetek még csak nem is állandók. Oldalakat lehetne megtölteni az útmutatóval, de most álljon csak itt néhány ökölszabály:

  • háziorvos: akkor forduljunk hozzá, ha nincs szükségünk sürgős ellátásra, vagy beutalót szeretnénk kérni.
  • háziorvosi ügyelet: ha a háziorvos épp nem rendel, de azért nincs szükségünk azonnali ellátásra, a háziorvosi ügyeletet keressük fel.
  • szakrendelő: a nem sürgős esetekben szakismereteket megkívánó ellátást nyújtanak. Általában beutalóra van szükség az igénybevételéhez, de bizonyos rendeléseken (például az urológiai vagy a szemészeti osztályon) beutaló nélkül is fogadnak.
  • szakorvosi ügyelet: itt szakosított ellátást nyújtanak halaszthatatlan esetekben. Például a traumatológiai ügyeleten csakis a sérülésekkel, törésekkel, ficamokkal foglalkoznak, viszont gyors ellátást nyújtanak.
  • sürgősségi betegellátó osztály: itt az azonnali ellátást igénylő esetekkel foglalkoznak. A nem igazán sürgős eseteket hátrasorolják, így lehet, hogy sokórás várakozást követően, de ellátnak mindenkit.

 

Ha háziorvosi ellátást szeretnénk igénybe venni, az aktuális tartózkodási helyünk szerinti körzetes orvoshoz mehetünk. Hasonló igaz a többi rendelésre is: azt a rendelést, ügyeletet kell választanunk, aminek a körzetében aktuálisan tartózkodunk. Ilyenkor tehát mindegy, hol van a lakóhelyünk, a körzetes orvosnak el kell látnia minket.

De aki érti is a különféle rendelések logikáját, annak sem könnyű kiderítenie: konkrétan hova és mikor forduljon.

Szerencsére a gyerekek ellátórendszerében már elérhető egy online kereső. A gyermeksürgősségik a magánkezdeményezésből született gyermeksos.hu oldalon kereshetők – igaz, az oldal egyelőre csak Budapest és Pest megye területére nyújt segítséget. A többi esetben marad az internetes keresgélés, vagy igazán sürgős esetben a mentőhívás.

 

Kérdezzen szakértőnktől az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!