Így lehet stresszmentes a munkánk

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 17.

A legtöbb ember számár a munka egyet jelent a stresszel: szorongatnak a határidők, sűrűsödnek a feladatok és a főnök sem mindig igyekszik megkönnyíteni a helyzetet. De mit tehetünk, hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot?

Zádrovich Aliz coach írása

 

Készítsünk heti tervet!

Rengeteg feszültségtől megszabadít, ha előre megtervezzük, mikor mit fogunk csinálni. A legjobb, ha heti tervet készítünk. A hét elején írjuk össze a legfontosabb szerepeinket – szülő, munkatárs, barát stb. –, majd mindegyikhez írjunk egy vagy két fontos feladatot, amit mindenképpen szeretnénk elvégezni az adott héten. Elsőként ezeket írjuk be a heti tervünkbe. Ne feledkezzünk meg önmagunkról sem, hiszen a feltöltődést még a legstresszesebb időszakban sem úszhatjuk meg. Ha ezt kihagyjuk, nem fogjuk bírni a hajtást. Minden hétre tervezzünk be legalább egy olyan tevékenységet, ami kikapcsol és feltölt energiával. Miután megvagyunk a fontos feladatokkal, a többi teendőnket ezek köré illesszük be. Így mindenre jut majd idő – a nem sürgős, de fontos dolgokra is.

 

Daraboljuk fel a mamutot!

Azaz a nagy feladatokat osszuk fel kisebb részfeladatokra – így sokkal könnyebben és nyugodtabban nekiállunk. A nagy falatoktól sokszor annyira megijedünk, hogy inkább halogatjuk őket. Ha felosztjuk kisebb részekre, akkor mindegyikhez rendelhetünk külön határidőt, így nemcsak higgadtabbak leszünk, de nagy eséllyel a végső határidőről sem maradunk le.

 

Egyszerre csak egy dologra koncentráljunk!

Akármennyi feladatunk is van, mindig csak arra figyeljünk, amit éppen csinálunk. Ha elkezdünk azon agyalni, milyen sok dolgunk van még hátra, akkor az aggódás miatt lecsökken az energiaszintünk, és az aktuális feladatunkat is lassabban, kevésbé hatékonyan végezzük. Amint észrevesszük, hogy elkezdünk aggodalmaskodni, emlékeztessük magunkat, hogy térjünk vissza a jelenbe.

 

A nap elején szánjunk időt magunkra!

Mielőtt elkezdődne a hajtás, fordítsunk egy kis időt arra, hogy magunkkal foglalkozzunk. Lehet ez egy reggeli torna, egy kellemes kávézás a párunkkal, vagy egy jóleső fürdő. Az is sokat segíthet, ha leírjuk, milyen lenne számunkra az ideális nap. 10-15 percig folyamatosan írjunk, kézzel, és megállás nélkül. Így a rejtett gondolataink is felszínre kerülnek. Ha előre elképzeljük, hogy fog zajlani a napunk, jó eséllyel valami hasonló fog történni.

 

Esténként dicsérjük meg magunkat!

Minden este írjuk le, mi az, amiért a mai napon büszkék voltunk saját magunkra. Ez jó érzéssel tölt majd el, és nagyobb kedvvel vágunk majd neki a következő nap kihívásainak is.