Sírni jó – mutatjuk, miért

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 19.

Elpityeredünk egy szép filmen, sírunk örömünkben, bánatunkban, ha igazságtalanság ér, vagy ha tehetetlenek vagyunk. A könnyek életünk részei, mégis gyakran érezzük kényelmetlenül magunkat miattuk. Pedig a lelki harmóniához elengedhetetlen, hogy néha eltörjön az a bizonyos mécses.

Mivel a világ azt várja tőlünk, hogy sikeresek, magabiztosak és érzelmileg stabilak legyünk, ezért a sírást sokan elsősorban gyengeségnek, nem pedig természetes érzelmi reakciónak tekintik.  Pedig gondoljunk csak bele, hogy a pityergést nem véletlenül találta ki a természet. Ha az evolúció során megmaradt, nyilván szerepe és helye van az életükben. Oldja a belső feszültséget, nyugtat, együttérzést kelt. Ezért, ha a feltörni készülő zokogást rendszeresen megakadályozzuk, rövid távon megfosztjuk magunkat a megkönnyebbüléstől, hosszútávon pedig a sok elfojtásból még  komolyabb egészségügyi gondunk is lehet.

 

Feszültségoldás kívül-belül

Tudta?

A sírás csakis az ember kiváltsága, az állatokból hiányzik ez a képesség.

A sírás közben számos jótékony folyamat zajlik a testünkben és ennek köszönhető, hogy a lelki mélypontról egy viszonylagos megnyugvás felé lendülünk. Egy kiadós zokogás hatására csökken a vérnyomás, a pulzus, megváltoznak az agyhullámaink és több oxigén kerül a véráramba. Ezek mind abban segítenek, hogy higgadtabban át tudjuk gondolni az adott problémát. Tovább fokozzák ezt a könnycseppekben kimutatott boldogsághormonok és szorongásoldó baktériumölő anyagok is. Arról nem is beszélve, hogy ha valakinek a társaságában fakadunk könnyekre, nagyobb eséllyel javul a hangulatunk, mintha magányosan itatnánk az egereket. De a sírás akkor is megkönnyebbüléssel jár, ha magányosan pityergünk. Hiszen a könnyeinkkel minden esetben „méregtelenítünk” és megszabadulunk azoktól a kémiai anyagoktól, amiket az érzelmi stressz okoz.

 

Férfi kontra női könnyek

Azt, hogy az erősebbik nem ritkábban érzékenyül el, hajlamosak vagyunk érzéketlenségnek tartani, pedig csak a magas tesztoszteronszint miatt termelődik kevésbé intenzíven a könny a férfiaknál. Az is jelentős különbség, hogy míg a nők inkább a negatív élményektől, addig a férfiak a meghatódottságtól illetve a tehetetlenségtől törnek ki könnyekben. Persze a nők felfokozott érzékenységéről nemcsak a neveltetés, hanem a hormonok játéka is tehet, ezért van az, hogy a menstruáció napjaiban és az ovuláció körül nagyobb az esély, hogy sírásra görbül a szánk, mint a ciklus más napjain.