4 lépés, és legyűrjük a kórokozókat!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 28.

Ha eddig megúsztuk betegeskedés nélkül, azért, ha pedig már túl vagyunk egy-két meghűlésen, akkor azért érdemes megfogadni tippjeinket.

#1 Tiszta kézzel

Bizony, megéri pár alkalommal többször venni az irányt a csap felé: kutatások szerint 45 százalékkal csökkenthetjük a felső légúti megbetegedések kockázatát, ha naponta legalább ötször alaposan kezet mosunk. Az influenzaszezon leggyakoribb fertőzés-forrásai (kapaszkodók a tömegközlekedési eszközökön, gombok, kilincsek) ellen jó szolgálatot tehet egy kézfertőtlenítő gél, amivel akkor is áttörölhetjük a kezeinket, ha épp nincs lehetőségünk a kézmosásra.

 

#2 Folyadék, folyadék és még több folyadék

Ne várjuk meg, míg megszomjazunk, a téli szezonban különösen ügyeljünk a folyadékpótlásra. Ha a szervezetünk nincs kellően hidratálva, nyálkahártyáink is kiszáradnak, így a baktériumok és vírusok előtt szabaddá válik az út, és hamarabb megfertőződünk. A legjobb a szénsavmentes víz, vagy ha kicsit átfáztunk, egy bögre forró (lehetőleg cukrozatlan) tea.

 

#3 Hidegben is melegen

Nem jó jel, ha fázunk, netán didergünk is – ilyenkor a szervezetünk az összes energiáját azért mozgósítja, hogy minél hamarabb megemelje (vagy legalább szinten tartsa) a testhőmérsékletünket, így nem marad muníció a kórokozók elleni védekezéshez. Egy pár meleg kesztyű, vastag zokni, kötött sapka és sál csodákra képes!

 

#4 Ki a fáradt gőzzel!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a stressz és az idegeskedés mennyire csökkenti az immunrendszer hatékonyságát! Már napi 10 perc relaxálással segíthetünk szervezetünknek visszanyerni a belső egyensúlyát, emellett jó ötlet lehet a jóga és a meditáció is – ezek rendkívül hatékonyak a kortizol nevű stresszhormon termelődésének csökkentésében, ami fogékonyabbá tehet minket a fertőzésekkel szemben.