Csípjük, ha csíp

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 7.

Gondolta volna, hogy a csípősség nem íz, hanem érzet, amelyben az ízlelőbimbók nem játszanak semmilyen szerepet?

A paprika csípősségét ugyanis a benne található kapszaicin vegyület okozza, ami a nyelvünk felszínén található TRPV1-nek nevezett proteinnel lép kapcsolatba. Ez a fehérje egyfajta szenzorként működik, mely a külvilágról juttat információkat az agyba. A TRPV1 általában akkor lép működésbe, ha forró, 43 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet észlel, például ha tűz éget bennünket. Ilyenkor riadóztatja az agyunkat, hogy reagáljon az adott vészhelyzetre. Az agyunk pedig úgy próbál ellenállni a kapszaicin által kiváltott fájdalmas érzetnek, hogy a boldogsághormonoknak is nevezett endorfint, illetve dopamint bocsát ki.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!