Milyen ízű a víz?
Olyan semleges, vízízű – vághatnánk rá, ám a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói vállalkoztak rá, hogy utánajárnak, milyen íze is van a tiszta víznek.
Merthogy a víz nem tekinthető teljesen íztelennek, az eredmények szerint leginkább a savanyúhoz közelít az ízvilága. A kutatók ugyanakkor arra jutottak, hogy nem sorolható az öt ismert alapíz (édes, sós, savanyú, keserű, umami) egyik kategóriájába sem, vagyis a víz egy önálló ízt képvisel. Az már korábban bizonyítást nyert, hogy egyes tápanyagokat, például a cukrot, a nátriumot vagy az aminosavakat képes érzékelni a nyelvünk, ám a víz érzékelésének módja mindeddig ismeretlen volt. A kutatók azonban egereknél megfigyelték, hogy a víz hatására az agyban a savanyúságot ízlelő receptorok aktiválódnak.