Miért élnek rövidebb ideig a férfiak?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 19.

A viccek szerint egyértelműen az anyósok és a követelőző feleségek miatt, de ennél persze tudományosabb magyarázatot is találni a jelenségre. Merthogy a statisztikákból egyértelműen látható: a nők várható élettartama a világon mindenütt magasabb, mint a férfiaké.

Van, ahol a különbség csupán 1-2 év a hölgyek javára, ám egyes országokban akár évtizedekben is mérhető a differencia. Az egyik lehetséges magyarázat erre a nemek eltérő lelki beállítottsága – a férfiak hajlamosabbak a kockázatkereső magatartásra és az agresszióra, ezért náluk gyakoribbak a balesetek és a bűncselekmények, amelyek gyakran halálos kimenetelűek. Lelki problémák terén a két nem fej-fej mellett halad, a felmérések szerint ugyanis a depresszió közel azonos mértékben érinti a hölgyeket és az urakat. Utóbbiak mégis nagyobb veszélyben vannak, mert ritkábban kérnek segítséget, hajlamosabbak magukba fojtani a gondokat, és könnyebben döntenek az öngyilkosság mellett.

Természetesen az egészségkárosító szokásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, lévén az erősebbik nem képviselői gyakrabban és általában fiatalabb korban kezdik el az alkoholfogyasztást és a dohányzást, de a kábítószerfüggők között is több a férfi.

A nők előnyére válik az is, hogy gyakrabban mennek orvoshoz, többször vesznek részt szűrővizsgálatokon és hajlamosabbak arra, hogy már az első gyanús tünetekkel szakemberhez forduljanak. (Ez utóbbi összefüggésben állhat azzal is, hogy az ő szervezetükben több a fájdalomérzékelő receptor, mint a férfiakéban.)

A stresszes és gyakran egészségtelen életmód számlájára írható az is, hogy az urak körében a leggyakoribb halálozási ok a szív- és érrendszeri panasz, esetükben ugyanis kimutathatóan gyakoribb a stroke, a szívinfarktus, a szívritmuszavar, a magasvérnyomás-betegség és a magas koleszterinszint, mint a nőknél. Márpedig ezek többsége időben felfedezve és kezelve sokat javíthatna a férfiak várható élettartamának a statisztikáin – így hát bátran emlékeztessük párunkat is a megelőzés és az egészségtudatosság fontosságára!

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!