Mikor cseréljük le a párnákat?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 20.

Bár nincs konkrétan meghatározva, mennyi idő után érdemes lecserélni a párnánkat, fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a kiegészítő bizony nem örökéletű.

A túlzottan elhasználódott párna nemcsak az éjszakai pihenésünket szabotálhatja, hanem akár egészségügyi problémák kiváltója is lehet. Leggyakrabban a nyakban becsípődött ideg jelzi, hogy eljött a párnacsere ideje – megfelelő alátámasztás hiányában ugyanis a fájdalom éjszakáról éjszakára fokozódhat, sőt akár a vállakba, karokba is kisugározhat. A házi porra és atkára allergiásoknak sem mindegy, milyen párnán hajtják álomra a fejüket. Nekik elsősorban a megfelelő tisztításra érdemes hangsúlyt fektetniük, emellett nagy segítség lehet, ha beruháznak egy antiallergén huzatra, amit hetente egyszer forró vízzel tanácsos átöblíteni.

Egy egyszerű trükkel kideríthetjük, milyen állapotban van a párnánk: ha félbehajtjuk, és úgy marad, azaz nem ugrik vissza eredeti formájára, akkor bizony ideje új alvótárs után néznünk. Ahogy az is intő jel lehet, ha a régóta használt párna túl lapos vagy a töltőanyaga összecsomósodott.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!